15 хвилин фізичної активності може компенсувати цілий день сидіння на роботі
Фото: Unsplash

Результати нового дослідження свідчать, що періодична фізична активність на 15 хвилин протягом дня може зменшити ризик смерті від серцево-судинних захворювань, пише Healthline.

Дослідники проаналізували дані 481 688 осіб з 1996-го до 2017 року. Учасників попросили відповісти на запитання про їхній спосіб життя, рівень активності та скільки часу вони сидять на роботі в день.

Науковці розділили учасників на три категорії на основі того, скільки часу вони проводили сидячи на роботі: "переважно сидячи", "чергуючи сидячи й не сидячи" та "здебільшого не сидячи".

Люди в категорії "переважно сидячи" мали на 16% більший ризик смерті та на 34% більший ризик смерті від серцево-судинних захворювань, як порівняти з людьми з групи "здебільшого не сидячи".

"Цей підвищений ризик спостерігався в різних підгрупах, включно з чоловіками, жінками, молодими й літніми людьми, курцями та некурцями. Ці висновки підкреслюють необхідність скоротити тривале сидіння на робочому місці та збільшити щоденну фізичну активність, щоб зменшити підвищені ризики смертності, пов’язані з сидячим положенням", — зазначив автор дослідження Вейн Гао, доцент Школи громадської охорони здоров’я Медичного університету Тайбея (Тайвань).

Водночас середня категорія, яка сиділа з перервами, з іншого боку, не продемонструвала підвищеного ризику смерті порівняно з найактивнішою групою.

Дослідники також виявили, що фізичні вправи можуть компенсувати ризики, пов’язані з тривалим сидінням протягом дня. За словами Гао, 15-30 хвилин вправ на день, які вони називають у дослідженні "фізичною активністю у вільний час", достатньо, щоб компенсувати ризики для здоров’я групи людей, які "переважно сидять".

Сидячу поведінку протягом дня пов’язують із підвищеним ризиком ранньої смерті, серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2-го типу та раком. Зокрема, якщо людина проводить багато часу сидячи, то страждає її психічне здоров'я – зʼявляється вищий ризик розвитку тривоги, депресії та деменції.

Автори дослідження виступають за культурні та професійні зміни, щоб "денормалізувати" тривале сидіння під час робочого дня.

Гао рекомендує кілька простих способів, щоб бути більш активним та менше сидіти на роботі. Потрібно:

  • робити регулярні перерви, щоб встати й пройтись. Можна використовувати будильник, якщо потрібно;
  • під час встановлених перерв прогулятися або зайнятися легкою фізичною активністю;
  • знаходити можливості, щоб бути більш активними. Наприклад, ходити сходами або їздити на роботу на велосипеді;
  • займатися спортом або іншою фізичною активністю у вільний час.