"20 днів у Маріуполі" будуть транслювати на Netflix
Кадр із фільму

Фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" покажуть на Netflix. Як повідомили в пресслужбі стримінгу, українська документалка, яка отримала "Оскар", буде доступна для перегляду з 21 квітня.

Разом із Мстиславом Черновим над стрічкою працював фотограф Євген Малолєтка, а також продюсерка та журналістка Василіса Степанова. Вони були останніми представниками міжнародних медіа, які перебували в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення, могли пересуватися містом та понад два тижні документували знищення Маріуполя російськими військами.

Зокрема, у фільмі показали облогу міста, бомбардування його околиць, загибель дітей і дорослих, масові поховання цивільних та інші злочини росіян. Найбільший резонанс викликали кадри, зняті 9 березня біля зруйнованого російськими військами пологового будинку №3.

  • Нагадаємо, стрічка "20 днів у Маріуполі" отримала премію "Оскар" у номінації "Найкращий повнометражний документальний фільм". Це перший український фільм, який здобув цю нагороду Американської кіноакадемії.
  • "20 днів у Маріуполі" — документальна робота режисера та воєнного кореспондента Мстислава Чернова. У березні 2022 року він та його колега — фотограф Євген Малолєтка — були останніми із цивільних журналістів, які залишалися в Маріуполі, що опинився у повній блокаді російських військ.
  • "20 днів у Маріуполі" вже переміг у номінації "Найкращий документальний фільм" британської кінопремії BAFTA, а Чернов отримав премію Гільдії режисерів США (DGA Awards) за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".
  • Документальний фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" встановив рекорд за кількістю переглядів на українських стримінгових платформах Megogo, "Київстар ТБ", Takflix та Volia TV.