200-літню будівлю на Подолі внесли до переліку об’єктів культурної спадщини Києва
Фото: КМДА

200-літню будівлю на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13 у Києві внесли до Переліку об'єктів культурної спадщини Києва. Про це повідомила директорка департаменту Марина Соловйова.

За її словами, підписано наказ щодо занесення до переліку об'єктів культурної спадщини будівлі на Подолі. Це рішення підтримали на засіданні консультативної ради при департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

Окрім того, Департамент охорони культурної спадщини, аби запобігти можливому знесенню будівлі, вже надав доручення профільним фахівцям розпочати дослідження та збір необхідних архівних, бібліографічних матеріалів щодо вказаного об’єкта для подальшого розгляду і надання пам’яткоохоронного статусу.

14 серпня стало відомо, що забудовник почав зносити 200-річну будівлю. На її місці він хоче збудувати офісний центр.

Інспектори департаменту неодноразово оглядали об’єкт: виявили встановлений паркан з інформаційним щитом, зафіксували частковий демонтаж покрівлі будинку. Замовнику робіт вручили припис із відповідними пам’яткоохоронними вимогами.

Будинок на вул. Набережно-Хрещатицькій, 13 збудований у 1822 році. Він вважається найстарішим зі збережених на набережній. Спочатку там були лазні купців Бубнових, в 1894-1902 роках розміщувалась єврейська молитовня, а згодом — майстерні річкового порту та торгові приміщення.

Зокрема, будівля розташована на території історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ" та в межах Центрального історичного ареалу Києва, пам’ятки історії та ландшафту "Історичний ландшафт Київський гір та долини р. Дніпро".

Також будинок стоїть у межах пам’ятки археології місцевого значення — "Культурний шар Подолу. Поділ (у межах вулиць Набережно-Хрещатицької, Введенської, Кирилівської, урочища Гончари-Кожум’яки) IX-ХVІІІ століть".