На Подолі розбирають ще одну 200-річну будівлю – на її місці хочуть звести офісні центри
Фото: Дмитро Перов

На вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13, що в Подільському районі Києва, почали зносити 200-річну будівлю. На її місці хочуть збудувати офісний центр, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Йдеться про будівлю 1822 року, яка вважається найстарішою зі збережених на набережній. Спочатку там знаходилися лазні купців Бубнових, а згодом майстерні річкового порту та торгові приміщення.

На паспорті об'єкта зазначено: "реконструкція з надбудовою нежитлової будівлі для влаштування ділового центру з закладом громадського харчування".

Фото: Дмитро Перов
Фото: Дмитро Перов

Активіст наголошує, що будинок не є пам’яткою, але розташований на території Історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ". "Будівля є логічним зв’язком між минулим та сьогоденням, за ось такими зразками архітектури можна зрозуміти, яким місто було раніше, зазирнути у віконце історії й зрозуміти послідовність її розвитку", — додав Перов.

Правоохоронці, яких викликали активісти, тимчасово призупинили розбір даху споруди. "Втім, трудяги, які розбирали дах, відповідають прямо: "Дом под снос", — зазначає Перов.

Задля її збереження киян закликають надсилати до міської прокуратури звернення за спеціальним шаблоном.