68-річні канадці виявили, що їх поміняли при народженні – один має українське коріння
Фото: The New York Times / Twitter

Двоє 68-річних чоловіків з Канади виявили, що при народженні у 1955-му році їх поміняли в пологовому будинку, повідомляє Insider.

Це стало відомо після тестів ДНК. З’ясована правда спричинила екзистенційну кризу для обох чоловіків. "Ми обидва погодилися, що якби ми дізналися про це і ніхто інший про це не знав, ми просто закрили б книгу і нікому б не сказали", — сказав Річард Бове виданню The New York Times.

Бове усе життя вважав, що має наполовину французьке, наполовину індіанське коріння. А Едді Амброуз виховувався у щасливій сім’ї українських католиків.

Річард Бове, який є рибалкою та бізнесменом, пройшов тест ДНК, який він отримав у подарунок від своєї старшої доньки у 2020 році. Він був приголомшений відкриттям, що його походження було українським, польським та єврейським.

Через два роки Евелін Стокі зробила тест ДНК, який показав, що Бове був її чистокровним братом. Вони все зрозуміли, коли дізналися, що молодший брат Стокі, Едді Амброуз, народився в один день у тій же лікарні в Манітобі в Канаді.

Чоловіки зв’язалися та обговорили неочікувану правду. Для них обох вона виявилася приголомшливою. Вони зрозуміли, що неуважність працівників пологового у 1955 році вплинула на їхнє життя та виховання.

Річард Бове розповів, що в дитинстві на власному досвіді пережив жорстоку політику Канади щодо корінних народів, оскільки його розлучили з матір'ю у рамках проєкту "асиміляції дітей корінних народів у білих сім'ях".

"Річард сказав мені, що я, мабуть, не вижив би — настільки це було жорстоко", — додав Едді Амброуз.

Названі батьки Едді були дітьми українських емігрантів, працювали фермерами, мали крамницю та поштове відділення у містечку Рембрандт.

Коли народився Едді, у сім’ї вже було три доньки, тож він, як єдиний син, "став для мами й тата цілим світом". Сам Едді Амброуз пригадує, що батьки й три сестри його дуже любили, а батька описує як "наставника, на якого рівнявся".

"Річард мав би отримати моє виховання у люблячій родині. Це мав бути він. Він повинен був мати цю любов", — сказав Едді.

Зараз Едді Амброуз живе з дружиною у Вінніпезі, але намагається відновити зв'язок з культурою метисів через спілкування зі своєю новою великою родиною. "У мене вкрали моє життя. Це те, що я не зможу повернути. Я втратив той час. Але є час відтепер", — сказав він.

Бове розповідав, що також відчуває, ніби втратив час. "Мені 67 років, і раптом я став українцем. Я ніколи не був серед українців. Я розповідав українські анекдоти, але я не знаю, чи справді хочу цього", — сказав чоловік про можливість дослідити своє коріння.

Зокрема, Бове зазначив, що не змінив би свого життя, якби мав таку можливість, оскільки в нього "прекрасна дружина, дві чудових доньки та троє онуків, яких він дуже любить".