843 млн людей можуть мати хронічний біль в спині до 2050 року — дослідження
Фото: Unsplash

Біль у попереку є основною причиною інвалідності у світі, з цією проблемою живуть понад 600 мільйонів людей. Це один із ключових висновків дослідження, опублікованого в журналі The Lancet Rheumatology, пише ScienceAlert.

Системний аналіз базується на узагальнених даних, які охоплюють 5​​00 досліджень у всьому світі протягом 30 років. Науковці хотіли оцінити глобальний "тягар" болю в попереку з розподілом за країнами, роками, віком, статтю та тяжкістю випадку.

"Тягар" означає поєднання того, наскільки поширеним є біль у попереку та наскільки він призводить до втрати здоров’я. Вчені вимірювали біль у попереку у людей віком від 5 років.

У дослідженні виділено три основні фактори ризику, які зумовлюють 39% глобального тягаря болю в спині: ожиріння, куріння, ергономічні фактори на робочому місці.

Науковці пояснюють, що куріння пошкоджує дрібні кровоносні судини в хребті, що призводить до ослаблення кісток і суглобів. Ожиріння також пов’язане з підвищеним навантаженням на хребет, що призводить до збільшення травм і запалень.

Біль у попереку має складний характер. Зазвичай він не викликаний якимось одним суглобом або м'язом і не завжди може бути точно визначений навіть за допомогою сучасних медичних технологій. Багато людей одужують протягом шести тижнів, але у третини біль стає хронічним і може тривати роками.

Якщо нічого не зміниться, то, за прогнозами авторів дослідження, у найближчі 30 років кількість людей, які відчуватимуть хронічний біль в спині, сягне 843 млн осіб.

Зокрема, цей стан набагато поширеніший серед жінок. Дослідження показало, що в усьому світі 395 мільйонів жінок скаржаться на біль у спині порівняно з 225 мільйонами чоловіків. Причини такої невідповідності можуть бути пов'язані з відмінностями у зверненні по медичну допомогу та доступі до неї.

Також літні люди у ​​віці 80 років частіше мають проблеми зі спиною. Оскільки вони мають обмежений доступ до ефективних методів лікування й частіше страждають від тривалих симптомів.

Науковці повідомляють, що для тих, хто страждає від болю в попереку, потрібні кращі та ефективніші способи боротьби з ним. Дослідження показують, що багато сучасних методів лікування або не працюють, або лікують недобре. Ці методи лікування містять знеболювальні та деякі хірургічні процедури.