89% українців вважають англійську мову обов'язковою для вивчення — опитування
Фото: Unsplash

89% опитаних вважають, що англійську мову потрібно обов’язково вивчати українцям. Про це свідчать дані опитування КМІС.

Більшість опитаних (68%) мають певні знання принаймні з однієї мови, але ці знання не є глибокими. Половина з них (51%) мають деякі знання англійської, але лише 23% можуть читати, писати й спілкуватися англійською на побутовому й професійному рівнях.

Майже третина українців (31,8%) узагалі не володіє іноземними мовами. При аналізі не враховували російську мову, лише англійську, польську, турецьку, угорську, іспанську, французьку й німецьку.

Фото: КМІС
Фото: КМІС

Найчастіше англійською слухають пісні (56%), читають інструкції, рекламу й меню (55%), статті в Інтернеті (54%), дивляться відео (52%). Здебільшого це епізодичний досвід і відбувається рідше, ніж раз на місяць. У професійній діяльності англійську використовують 19% опитаних.

Натомість 56% респондентів хочуть підвищувати свій рівень іноземної мови, але 61% — стверджують, що не мають такої потреби у професійній діяльності.

До вивчення іноземної мови українців мотивує: можливості подорожувати — 43%; цікавість — 36%; різноманітніше дозвілля (книги, фільми, музика) — 33% та можливість працювати в міжнародних компаніях — 31%.

Фото: КМІС
Фото: КМІС

Натомість серед головних бар’єрів для вивчення: брак часу — 38%; наявність інших пріоритетів — 34%; брак фінансів — 33% та брак мотивації — 31%.

Фото: КМІС
Фото: КМІС

Знання іноземної мови є вищим серед молодших, освіченіших і заможніших людей. Відносно більша поширеність володіння іноземними мовами спостерігається в містах із населенням 500 000 і більше (77%) та столиці — 84%.

Опитування проводили в грудні 2022 року та січні 2023 року на запит Мінцифри за підтримки USAID методом онлайн-інтерв'ю серед двох тисяч повнолітніх респондентів.