Адвокати зірвали запис передачі на 1+1 про зґвалтування неповнолітньої на Закарпатті
Фото: Unsplash

Адвокати забрали бабусю зґвалтованої на Закарпатті школярки зі знімального павільйону в Києві, цим фактично зірвали запис передачі "Говорить вся країна". Про це повідомив Детектору медіа Масі Найєм.

Телеканал 1+1 планував присвятити випуск програми "Говорить вся країна" резонансній справі про зґвалтування 14-річної дівчини трьома підлітками.

Про те, що журналісти 1+1 готують програму, Масі Найєм написав 28 березня на своїй фейсбук-сторінці.

"За нашою інформацією, в студію запросять експертів, яким дадуть подивитися відео тих злощасних подій. Потім ці експерти на свій власний розсуд будуть трактувати побачене для суспільства. Це дуже небезпечно. Ми не знаємо рівень цих експертів. І найголовніше: телеексперти не несуть кримінальної відповідальності за свої слова, на відміну від тих експертів, які залучаються в кримінальний процес", — написав він.

На шоу запросили, за словами Найєма, постраждалу та її родичів: батька, молодших брата і сестру, бабусю, а також жінку, яка супроводжувала родину як подруга.

Телеканал заперечує, що планував знімати дівчину. Вони наголошують на тому, що команда проєкту "готувала випуск, дотримуючись усіх журналістських стандартів, моральних та етичних норм та мала письмові дозволи на знімання від дорослих учасників процесу — рідних героїні".

За словами редакції, участь дівчини в студії не планувалася, як і взагалі участь неповнолітніх у програмі.

"Це неправда, — коментує цю заяву Найєм. — Планувалося, що постраждала дівчина буде сидіти в окремій темній кімнаті, її будуть знімати зі спини й будуть щось питати, якщо це буде потрібно під час запису програми". За його словами, шеф-редактор телеканалу телефонував і наполягав на участі у шоу самої дівчини. Найєм заявляє, що записав ці розмови.

Врешті-решт, адвокати ухвалили спільне рішення, що ні вони самі, ані їхня підзахисна або хто-небудь з її родини не братимуть участі у зйомках токшоу, про що була поінформована команда "Говорить вся країна".

Телеканал орендував для шістьох осіб однокімнатний номер у хостелі на Борщагівці. За словами Найєма, він та його колеги перевезли родину в зручніше місце.

28 березня журналісти дізналися адресу бабусі, яка була з молодшими онуками, приїхали та відвезли її у знімальний павільйон токшоу, розташований на території кіностудії ім. О.Довженка. Адвокати виїхали туди та вивели жінку з павільйону, фактично зірвавши запис випуску. Також Найєм розповів, що віддав свою машину та водія, щоб родина могла дістатися додому на Закарпаття.

  • Як раніше повідомлялося, у селі Верхні Ворота на Закарпатті троє неповнолітніх зґвалтували свою також неповнолітню знайому, знімаючи це на відео. На суді всі троє визнали свою провину.
  • 16 березня 2023 року суддя Воловецького районного суду Закарпатської області присудила винним по п'ять років позбавлення волі, проте звільнила всіх трьох від покарання, призначивши випробувальний термін на два роки. Як зазначив офіс омбудсмена, вирок було винесено за статтею ККУ про сексуальне насильство "без проникнення", а не за статтею про зґвалтування.
  • В офісі генпрокурора 27 березня заявили, що прокуратура готує оскарження вироку.