Американські студенти розробили план повоєнної відбудови Бучі
Фото: Вікіпедія

Студенти Пенсильванського університету у рамках програми Держдепартаменту США Diplomacy Lab створили план повоєнної відбудови Бучі під назвою Green Network Bucha, повідомляє Голос Америки.

Студенти позначили на мапі місця найбільших ушкоджень, завданих Бучі росіянами на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Жовті кружечки означають особливо сильно пошкоджені ділянки.

Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки

На основі цієї мапи створили проєкт післявоєнної відбудови міста. Його презентували представникам Держдепу й українського посольства у Вашингтоні.

Одна з керівниць проєкту, містобудівельниця Ежені Бірч, яка брала участь у відновленні Нью-Йорка після подій 11 вересня 2001 року, розповіла, що студенти доклали всіх зусиль, щоб усвідомити жахливий досвід, який пережили мешканці Бучі.

Це місто обрали для проєкту, адже воно стало символом стійкості та життєздатності далеко за межами України, каже Бірч.

Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки

Green Network Bucha — це мережа велосипедних і пішохідних доріжок, яка поєднує між собою культурні та природні міські активи Бучі. Ідеї студентів спрямовані на те, аби мешканці не тільки отримали комфортніше і безпечніше урбаністичне середовище, але й мали можливість практикувати колективну пам’ять, спілкуватися і гуртуватися довкола місць пам’яті.

"Це дасть, ми сподіваємося, місту шанс на зцілення та неймовірно перспективне майбутнє", – додала студентка Лора Френсіс.

Фото: Голос Америки
Фото: Голос Америки

Окрім власних пропозицій, студенти запропонували Бучі застосовувати досвід Чехії, котра свого часу проводила відновлення після соціалістичного минулого в історії та архітектурі.