Автентика та гармонія з природою — які головні туристичні тренди майбутнього
Фото: Unsplash

За даними Всесвітньої туристичної організації ООН, туристична індустрія оговтається від наслідків пандемії на початку 2024 року. Однак вже зараз зрозуміло, що вподобання світових мандрівників значно змінилися.

Державне агентство розвитку туризму України виділило основні туристичні тренди, які, на думку експертів ВТО ООН, будуть формувати майбутнє галузі у світі:

Стійкість і всеохопність

Сучасні мандрівники усе більше обирають саме ті напрямки, де пріоритетом є збереження навколишнього середовища, відповідальне управління ресурсами та добробут місцевих громад. Більшість туристів зазначає, що під час своїх мандрівок шукають екологічно чисті продукти й готові за них платити, хочуть куштувати локальні страви та користуватися альтернативними джерелами енергії.

Зростання популярності нових напрямків

Зараз туристи шукають нових вражень, тому все частіше вибирають подорожі до маловідомих країн або регіонів. Це спонукає ВТО ООН зосередити свою увагу на просуванні маловідомих напрямків та активізувати роботу з урядами країн та приватним сектором, щоб заохотити якомога більшу кількість туристів відвідати нові та маловідомі локації.

Зростання популярності внутрішніх подорожей

Через інфляцію та зростання цін на нафту, що призводять до зростання витрат на транспорт і проживання, туристи все частіше вибирають подорожі в межах своєї країни.

Мандрівники шукають можливості більше вивчити місцеві культури, традиції та кухні. Протягом наступних років тури в невеликі, але цікаві міста та села будуть популярними серед туристів, які шукають унікальних вражень.

Гастрономічний туризм

Унікальна місцева/регіональна нематеріальна культурна спадщина стає дедалі помітнішим фактором для приваблення туристів. Експерти ВТО ООН вбачають у, наприклад, гастрономічному та винному туризмі можливість не тільки просувати маловідомі напрямки, але й оживити місцеву економіку та зберегти традиції.

Екологічний туризм та заповідні території

Усе більшою популярністю будуть користуватися тури до національних парків та різних природних об'єктів. Мандрівники частіше прагнутимуть спокійного та розміреного відпочинку. Основна мотивація — спостереження та оцінка місцевої природи, а також традиційних культур, що переважають у цих природних зонах.

Пригодницький туризм

Альпінізм, рафтинг та трекінг будуть ще популярнішими серед молодих туристів, які шукають нові та екстремальні враження. Під час своїх мандрів туристи зазвичай насолоджуються трьома головними складовими пригод: екзотикою, активним відпочинком та природою.