Понад 45% українців подорожували країною з туристичною метою від початку великої війни
Фото: Unsplash

Перед початком оксамитового сезону Державне агентство розвитку туризму в партнерстві з проєктом UNICEF U-Report Ukraine провели онлайн-опитування щодо подорожей Україною під час війни.

Згідно з дослідженням, з часу повномасштабного вторгнення — 24 лютого 2022 року — понад 45% опитаних українців подорожували країною з туристичною метою.

За останні півтора року 26% опитаних мандрували регіонами країни 1-2 рази, 12% – 3-5 разів. Понад 5 разів подорожували Україною 7% респондентів.

Понад половина опитаних (54%) надає перевагу міському туризму та пішим прогулянкам. Екскурсії до історичних пам’яток та музеїв обирають 28% українців. 23% — присвячують свій час відпочинку на пляжі. Подієвий туризм користується популярністю також у 23% респондентів. 22% — люблять гастрономічний туризм. Активний відпочинок обирають 16%, екотуризм — 11% опитаних, а рекреаційний туризм — майже 9% українців.

Фото: ДАРТ
Фото: ДАРТ

Ставлення до подорожей через повномасштабну війну у 23% українців не змінилося. 21% зазначили, що, подорожуючи, вони підтримують економіку країни. Майже стільки ж заявили, що уникають поїздок через можливу небезпеку.

Найбільше українці мандрують влітку. Про це заявили 48% опитаних. Навесні подорожують лише 4%, восени майже – 3%, взимку – 2%.

Більшість опитаних (56%) заявили, що вибір сезону для подорожей залежить насамперед від часу відпустки чи канікул. 22% відповіли, що на вибір впливають ціни й погодні умови.

Фото: ДАРТ
Фото: ДАРТ

Державне агентство розвитку туризму в партнерстві з проєктом UNICEF U-Report Ukraine опитали понад 5 000 респондентів у віці від 14 до 34 років. Опитування було проведене 18 – 27 серпня 2023 року.