Понад 90% киян не планують переїжджати з міста після війни – опитування
Фото: Unsplash

Понад 90% киян не збираються переїжджати з міста після війни, свідчать результати опитування Міжнародного республіканського інституту.

Серед опитаних 93% планують залишитися у Києві після війни, лише 1% планує переїхати в іншу країну. Подібна ситуація й в інших містах України: від 86% до 96% заявили, що не збираються покидати своє місто після війни.

Фото: Рейтинг
Фото: Рейтинг

За даними соціологів, від 45% до 61% жителів міст України планують залишитися в межах свого міста, навіть якщо ситуація поблизу нього ускладниться через воєнні дії. Зокрема 60% жителів Києва планують лишатися вдома, ще 12% заявили, що приєднаються до ЗСУ. Загалом 17% киян у разі підвищення рівня небезпеки виїхали б з міста, зокрема 4% – за кордон.

Фото: Рейтинг
Фото: Рейтинг

"Те, що багато українців не хочуть переїжджати в умовах серйозної загрози з боку Росії, свідчить про їхню рішучість, – сказав Стівен Нікс, старший регіональний директор IRI у Євразії. — Це також демонструє довіру громадян до місцевого самоврядування у дуже складні часи".

На запитання, яким вони бачать майбутнє, від 74% до 90% громадян відповіли, що "скоріше обнадійливим". Крім того, більшість опитаних у 18 з 21 населеного пункту – від 50% до 82% респондентів – вважають, що їхнє місто рухається у правильному напрямку.

Опитування проведене серед 16 800 респондентів у 21 місті України і є одним з найповніших зрізів громадської думки в Україні. Детальне дослідження можна знайти за посиланням.