Британські лікарі тестують першу у світі вакцину, яка може вилікувати рак шкіри
Фото: Yui Mok/PA

Лікарі у Британії розпочали випробовувати на сотнях пацієнтів першу у світі персоналізовану мРНК-вакцину від меланоми. Дослідники зазначили, що ін’єкція має високий "революційний" потенціал для остаточного лікування раку. Про це повідомляє The Guardian.

Наразі експерти випробовують нові ін'єкції, які розробляються індивідуально для кожного пацієнта. Препарат допомагає імунній системі розпізнати та знищити остаточно ракові клітини.

Фото: Jordan Pettitt/PA
Фото: Jordan Pettitt/PA

Випробування другої фази показало, що вакцина значно знижує ризик повернення раку у пацієнтів із меланомою.

Препарат мРНК-4157 (V940) використовує таку ж технологію, що й нинішні вакцини проти коронавірусу, і проходить останню стадії випробувань третьої фази. Її проводять під керівництвом фонду NHS Hospitals University College London (UCLH).

Докторка Хізер Шоу, яка виступає провідною координаторкою дослідження, зазначила, що ін'єкції мають потенціал для лікування людей з меланомою і зараз ще випробовуються на інших видах раку, зокрема раку легенів, сечового міхура і нирок.

"Це одна з найцікавіших речей, які ми бачили за дуже довгий час. Це справді тонко відточений інструмент. Пацієнти в захваті від інʼєкцій. Це дуже індивідуальна терапія і в певному сенсі вона набагато розумніша за вакцину", — додала дослідниця.

Для третьої фази глобального дослідження планують залучити ширше коло пацієнтів, понад 1100 осіб. Британські дослідники протестують ін’єкції на 60-70 пацієнтах з восьми медичних центрів, зокрема у Лондоні, Манчестері, Единбурзі й Лідсі.

Одним з перших пацієнтів дослідження в UCLH став 52-річний Стів Янг зі Стівеніджа в Хартфордширі.

Фото: Jordan Pettitt/PA
Фото: Jordan Pettitt/PA

Чоловіку вирізали пухлину меланоми зі шкіри голови в серпні 2023 року. Для нього персоналізовано розробили інʼєкцію, яка відповідає унікальній генетичній сигнатурі його пухлини та працює, вказуючи організму виробляти білки або антитіла, що атакують маркери або антигени, виявлені лише на цих ракових клітинах.

"Я дуже, дуже схвильований. Це мій найкращий шанс зупинити розвиток раку", – каже Стів Янг.

Меланома вражає близько 132 000 людей на рік у всьому світі і є найбільшою причиною смертності. Наразі основним методом лікування є хірургічне втручання, хоча радіотерапія, медикаменти та хімієтерапія також іноді застосовуються.