Пандемія COVID-19 могла вплинути на кількість дитячих переломів – дослідники

Дослідники Пенсильванського університету виявили, що цієї весни, від початку карантину, кількість переломів у дітей різко скоротилася майже на 60%.

Як пише MedicalXpress, це попередні висновки дослідження і воно ще не було рецензованим.

Дослідники говорять, що відкриття, ймовірно, відображає раптове зникнення організованих видів спорту та скорочення використання ігрових майданчиків через загрозу COVID-19.

Вчені припускають, що така ситуація, ймовірно, відображає раптову перерву в проведенні масових спортивних заходів та скорочення використання ігрових майданчиків через загрозу COVID-19.

"Ми порівняли частоту переломів на ранніх стадіях пандемії COVID-19 – з 15 березня по 15 квітня – з тим самим щомісячним інтервалом у 2018 і 2019 роках", – пояснив автор дослідження Джошуа Брам, студент четвертого курсу медичного факультету Університету Пенсільванії.

"У 2020 році кількість переломів, що надходять в нашу лікарню за день, знизилася на 58% в порівнянні з попередніми роками", – зазначив Брем. 

Кількість переломів знизилася з приблизно 23 на день у 2018/2019 роках до менше ніж 10 цього року.

У дослідженні враховували пацієнтів молодше 21 року, які лікувалися в Дитячій лікарні Філадельфії.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для український родин

Частка переломів, які в кінцевому підсумку потребували хірургічного втручання, не змінилася протягом періоду дослідження. 

Утім, середній вік пацієнтів, які звертаються за допомогою при переломах, сказав Брем, знизився з 9,5 років у 2018 році до приблизно 7,5 у 2020 році.

Дослідники вказують на причини такого зниження.

"В цьому є сенс. Якщо немає організованих (командних – ред.) видів спорту – і якщо дитячі майданчики закриті або батьки не ходять на них, – ви побачите менше травм, пов’язаних з цими заняттями", – сказала доктор Лі Вінокур, лікарка швидкої допомоги з Балтімора і представниця Американського коледжу лікарів швидкої допомоги.

Та ж сама тенденція стосується і випадків струсу мозку, припускає лікарка.

Проте, команда досліджувала інші тенденції пандемії, такі як ризик травми дитини, перебуваючи вдома або на велосипеді. І по обох напрямках новини були менш втішними.

Наприклад, в той час як близько третини переломів у дітей в 2018/2019 роках сталися в будинку, в перші дні пандемії цей показник виріс майже до 6 випадків з 10.

Те ж стосується і велоспорту – хоч велосипедні травмування склали близько 8% всіх педіатричних переломів у 2018/2019 роках, вони склали майже п'яту частину всіх нещасних випадків минулої весни.

"Через збільшення частки травм, що відбуваються вдома, в тому числі в результаті падінь, таких як переломи, пов'язані зі стрибками на батуті, і на велосипедах, батьки повинні усвідомлювати ризик отримання травм, коли діти перебувають вдома", – наголосив Брам.