Британський музей зняв з експозиції дві картини через звинувачення в антисемітизмі
Фото: UK Royal Academy

Королівська академія мистецтв у Лондоні прибрала з літньої виставки молодих художників дві картини, на які Рада депутатів британських євреїв поскаржилася через антисемітський зміст. Про це повідомило видання The Art Newspaper

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

У відкритому листі від Ради депутатів британських євреїв віцепрезидент правління Ендрю Гілберт поскаржився на три картини, представлені в експозиції музею: 

  • роботу 18-річного художника, яка містить слова: "Євреї кажуть припинити геноцид палестинців: Не від нашого імені" (в оригіналі: Jews say stop genocide on Palestinians: Not in Our Name);

  • роботу 16-річного художника із зображенням жінки, що кричить, та свастики;

  • роботу художника Майкла Сендла під назвою "Масове вбивство жінок і дівчат — це не спосіб дерадикалізації Гази" (в оригіналі: The mass slaughter of women and girls is not how you deradicalise Gaza) та із зображенням безликого пілота в літаку із зіркою Давида.

Картина Майкла Сендла, на яку поскаржилися через антисемітський зміст
Картина Майкла Сендра. Фото: UK Royal Academy

У листі Гілберт зазначив, що організація розуміє традицію антивоєнного мистецтва і впевнена, що художники не мали наміру створювати антисемітські меседжі. Втім, додав він, згадані картини містять "антисемітські тропи та повідомлення" і викликають "значне занепокоєння членів єврейської громади", а рішення Королівської академії мистецтв щодо демонстрації робіт "без спроб представити будь-який контекст" викликає сумніви.

"Антисемітські інциденти у Великій Британії наразі досягли найвищого рівня, і багато євреїв у світі мистецтва відчувають, що їх маргіналізують і змушують мовчати через те, що вони співчувають жертвам нападів терористів ХАМАС 7 жовтня 2023 року та вважають, що відповідальність за цю жахливу війну лежить на тому, що вони (ХАМАС. — Ред.) продовжують утримувати заручників", — йдеться у листі. 

В музеї розглянули звернення та вилучили з літньої експозиції молодих художників дві картини. Водночас роботу Майкла Сендла залишили в рамках окремої літньої виставки, розрахованої на будь-який вік. 

"Ми визнаємо, що виставка для молоді та роботи молодих людей не є належним середовищем для нестабільного публічного дискурсу", — зазначили в Королівській академії мистецтв. 

Вони також перепросили за будь-яку шкоду чи страждання, заподіяні художникам або відвідувачам, і заявили, що в майбутньому переглянуть свій підхід до відбору картин.