Британський режисер зняв документальний фільм про українських архітекторів
Постер до фільму

Колишній режисер BBC та архітектор Пол Томас зняв документальний фільм "Архітектори надії" про українських архітекторів, пише "Хмарочос".

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Поки Росія веде війну проти України, протягом трьох десятиліть розгортається глибша культурна революція — група українських архітекторів використовує архітектуру, орієнтовану на людей, як механізм прискорення трансформації суспільства, йдеться в описі до фільму.

Ця стрічка є антологією з шести історій провідних архітекторів України, які самостійно очолюють проєкти, пов’язані з війною. Фільм знятий англійською і має на меті максимально поширити знання про українських архітекторів у світі. 

"Архітектори надії" розповідають про проєкти Олега Дроздова та Дмитра Аранчія, а також про очільників архітектурних бюро Антона Олійника з Buro Architects, Катерину Ярову з IK Architects та Максима Головка з Urbanyna architects. А також про студентів і працівників Харківської школи архітектури, яка переїхала до Львова.

Студенти закладу лише розпочинають свою карʼєру, яка переважно складатиметься з проєктів відновлення, каже Пол. Харківська школа, яка є першим приватним архітектурним університетом України, скорегувала свою навчальну програму, аби надати учням універсальну основу, що підготує їх до майбутніх викликів.

Зокрема, у фільмі йдеться про багато типів будівель — від швидкобудівної модульної житлової системи Unit-E від Дмитра Аранчія до системи "Вільна" Катерини Ярової для реконструкції шкіл у Харкові та сучасних медичних закладів Олега Дроздова, які зараз будують поруч із львівським центром "Незламні".

Пол Томас зазначає, що "Архітектори надії" є свідченням глибокого потягу України до сміливої ​​творчості та швидкого технологічного прогресу, що різко контрастує з одержимістю Росії знищувати ці якості, які привели людство так далеко.

"Українські архітектори продовжують сміливо рухатися вперед, навіть під час труднощів війни. Я захоплююся збереженням цього позитиву та креативності під час війни. Рішучий дух України відчули нації по всьому світу", – додав режисер.

Премʼєра стрічки відбудеться 24 лютого в місті Софія на кінофестивалі "Master of Art". Згодом "Архітектори надії" покажуть на Riga ArtDocFest в Латвії та Milano Design Film Festival в Італії.