Британський режисер зняв документальний фільм про українських архітекторів
Постер до фільму

Колишній режисер BBC та архітектор Пол Томас зняв документальний фільм "Архітектори надії" про українських архітекторів, пише "Хмарочос".

Поки Росія веде війну проти України, протягом трьох десятиліть розгортається глибша культурна революція — група українських архітекторів використовує архітектуру, орієнтовану на людей, як механізм прискорення трансформації суспільства, йдеться в описі до фільму.

Ця стрічка є антологією з шести історій провідних архітекторів України, які самостійно очолюють проєкти, пов’язані з війною. Фільм знятий англійською і має на меті максимально поширити знання про українських архітекторів у світі. 

"Архітектори надії" розповідають про проєкти Олега Дроздова та Дмитра Аранчія, а також про очільників архітектурних бюро Антона Олійника з Buro Architects, Катерину Ярову з IK Architects та Максима Головка з Urbanyna architects. А також про студентів і працівників Харківської школи архітектури, яка переїхала до Львова.

Студенти закладу лише розпочинають свою карʼєру, яка переважно складатиметься з проєктів відновлення, каже Пол. Харківська школа, яка є першим приватним архітектурним університетом України, скорегувала свою навчальну програму, аби надати учням універсальну основу, що підготує їх до майбутніх викликів.

Зокрема, у фільмі йдеться про багато типів будівель — від швидкобудівної модульної житлової системи Unit-E від Дмитра Аранчія до системи "Вільна" Катерини Ярової для реконструкції шкіл у Харкові та сучасних медичних закладів Олега Дроздова, які зараз будують поруч із львівським центром "Незламні".

Пол Томас зазначає, що "Архітектори надії" є свідченням глибокого потягу України до сміливої ​​творчості та швидкого технологічного прогресу, що різко контрастує з одержимістю Росії знищувати ці якості, які привели людство так далеко.

"Українські архітектори продовжують сміливо рухатися вперед, навіть під час труднощів війни. Я захоплююся збереженням цього позитиву та креативності під час війни. Рішучий дух України відчули нації по всьому світу", – додав режисер.

Премʼєра стрічки відбудеться 24 лютого в місті Софія на кінофестивалі "Master of Art". Згодом "Архітектори надії" покажуть на Riga ArtDocFest в Латвії та Milano Design Film Festival в Італії.