Зміст:
  1. Що таке кебіни та звідки вони взялись
  2. Хто створює кебіни в Україні
  3. Де можна орендувати кебін в Україні
  4. Що робить кебіни такими популярними 

Без паніки, Cabin Porn — явище безневинне. Так жартівливо називають любов до кебінів (cabin) — маленьких затишних будиночків, розташованих у лісі або у дикій природі. Раніше ми вже розповідали про кебіни та показували авторські проєкти у Штатах, Фінляндії та Німеччині. Тепер ми вирішили розказати про український контекст — у нас кебіни тільки-но набирають популярності. За останні два роки з’явилось багато локацій для відпочинку у Карпатах і не лише там: проєкт OBRIY на Полтавщині здає кебіни в оренду з 2022 року, а УЛІС нещодавно запустив локацію з такими будиночками під Києвом.

LIGA.Life поспілкувалася з УЛІС та OBRIY й запитала, чому компанії вирішили йти у цей сегмент. Також ми поговорили з виробником крихітних будиночків — компанією Svitanok. Розпитали співзасновника проєкту про тонкощі виробництва та чому кебіни стають популярними в Україні.

Що таке кебіни та звідки вони взялись

Кебін або тайніхаус (від англ. tiny house. — Ред.) — це невеличкий будиночок. Сучасні технології дозволяють наповнювати його базовими функціями: спальнею, кухнею, душем. Його площа може бути різною, але зазвичай складає 15-20 кв. м. Ще одна ознака кебіна — це дизайн. Він лаконічний та аскетичний, щоб будинок гармоніював з природою — для обшивки часто використовують різні породи дерев, популярним рішенням є обпалене дерево.

Та найголовніше — де кебін розташований. Такі будиночки розміщують у дикій природі — у лісі, на схилі гори, на березі річки. Щоб бути далі від міста та ближче до дикої природи. Сучасні кебіни можуть бути мобільними — їх проєктують як будиночок на колесах, який можна легко транспортувати. Тоді вирватись у дику природу можна без особливих труднощів.

Якщо копнути глибше, то прообразом кебінів можна вважати "хітте" — маленькі хатинки для пастухів у Норвегії, розташовані у полі, далеко від дому. А ще у скандинавів здавна була своя філософія затишку — хюґе. Вона й вплинула на те, якими кебіни облаштовують зсередини — без зайвих деталей, мінімалістичні, але комфортні. 

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Кебін у провінції Смоланд, Швеція. Фото: James Silverman

Сформували образ кебінів не тільки традиції скандинавів. На їхню популярність вплинула й американська культура. Наприклад, автомобіль Volkswagen Transporter T1, також відомий як "хіппімобіль", у 1960-х багато хто перетворював на мінібудиночок й подорожував Штатами. Так ідея подорожей у будиночку на колесах стала культовою.

Багато мальовничих природних локацій у США є національними парками. Оскільки будівництво там заборонене, то єдним виходом відпочити у природоохоронній зоні був маленький будиночок на колесах. Так набули популярності мобільні кебіни.

Справжнім мейнстримом кебіни стали у 2009 році. Тоді американець Зак Кляйн створив на tumblr блог з фотографіями кебінів і назвав його Cabin Porn. Пізніше він видав книгу з такою самою назвою. Кляйн — співзасновник відеосервісу Vimeo та платформи DIY.org, а також директор агентства нерухомості Dwell. Він мешкав у Нью-Йорку, але все життя мріяв про затишну хатинку у глибині дикого лісу. 

У 2015 році мрія Зака здійснилася — він знайшов крихітний будиночок посеред лісу на півночі штату Нью-Йорк. Зак викупив будиночок разом з ділянкою, перебудував його, а згодом разом з друзями побудував на території ще кілька кебінів. Утворилось ціле ком’юніті людей, які там проводили час, відпочивали.

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Будиночок Зака Кляйна. Фото: Noah Kalina

Цю місцину Кляйн назвав "Резиденція Бівер-Брук" — за назвою річки, яка протікала поруч. Про кебін Зака Кляйна вийшла стаття у New York Times.

У 2021 році Кляйн продав свою хатину в лісі, але його проєкт породив цілу субкультуру фанатів й надихнув сотні людей, які захоплювалися кебінами й створювали подібні проєкти. Наприклад, двоє студентів Гарварда Джон Стафф та Піт Девіс заснували цілий кемпінг з кебінами Getaway house. Філософія проєкту у тому, щоб поєднатись з природою та позбутися стресу міського життя. У будиночках Getaway немає інтернету, а телефони гості кладуть у спеціальний сейф, щоб зануритись у цифровий детокс. 

Хто створює кебіни в Україні

Кирило Ярко — співзасновник та операційний директор компанії Svitanok Tiny house, яка виготовляє кебіни та модульні котеджні будиночки (prefab house). Ярко займається будівництвом уже понад 20 років, але кебіни почав виготовляти після повномасштабного вторгнення. 

"У мене 15 років власний будиночок на колесах, з яким я об'їздив і Африку, і Європу, і маю дуже багато розуміння, що треба, а чого не треба робити. Тобто так сталося, що тут перетнулись і мої захоплення, і мої скіли", — пояснює Кирило, чому компанія запустила виробництво кебінів. 

Svitanok наразі виготовляє дві моделі будиночків — одноповерхову Model 1 та двоповерхову Model 2. Усі будиночки мобільні, тобто їх можна завантажити на причіп і перевозити на власному авто. Причіп є окремою опцією — його виготовлення можна замовити за бажанням. 

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Кебін виробництва Svitanok Tiny house. Фото надане проєктом

"Ідея кебінів у тому, що ви їдете на природу у гості. Ви не покриваєте усе асфальтом. Для вас — природа найважливіша, а ви десь притуляєтесь збоку і створюєте собі комфорт найменшими ресурсами", — пояснює Ярко ідею "будиночка на колесах".

Model 1 має велике панорамне вікно, поряд з яким розташоване спальне ліжко, щоб милуватись краєвидами. У кожному будиночку також є ванна кімната з душем і повноцінна кухня. 

Кирило розповідає, що кебіни замовляють як комерційні бренди, так і окремі клієнти, які хочуть мати свій крихітний будиночок. Дехто замовляє їх не тільки для заміського відпочинку, а, наприклад, встановлює як додатковий будинок або використовує як дачу.  "Зазвичай для цього обирають Model 2 — там більше місць для зберігання, більше спальних місць, там є витяжка. Це як мінідача, там можна прямо вдвох жити", — каже підприємець. 

Усі кебіни, які виготовляє компанія, бувають двох типів: автономні та неавтономні. Автономні мають систему газового опалення (конвектор або котел), неавтономні — обладнані термоелектричним конвектором або електрокотлом. У кебінах також встановлюють компактний камін власного виробництва, який вдало доповнює інтер’єр будиночка.

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Інтер’єр кебіна Svitanok Tiny house. Фото надане проєктом

Міфи про те, що у кебіні взимку холодно, Ярко спростовує: "Щоб нагріти будиночок, вам потрібно всього 2 кВт теплової потужності, бо приміщення дуже мале. До того ж ми робимо шар утеплення завтовшки 80 мм з пінополіуретану. Це удвічі більше, ніж в сучасних холодильниках. Навіть за 18 градусів морозу всередині буде +20".

На виготовлення одного кебіна йде в середньому до двох місяців — місяць на підготовчі роботи, місяць — на виробництво. Термін експлуатації одного такого будиночка — понад 30 років, каже Ярко. Попри те, що кебіни стають дедалі популярнішими серед українців, більшість замовлень — це іноземні клієнти. Український ринок — близько 40%, уточнює Кирило. 

Крім основної діяльності, Svitanok допомагає ЗСУ, а також долучився до благодійного проєкту Vsimdim, який створює тимчасове житло для переселенців та займається їхньою адаптацією. 

Де можна орендувати кебін в Україні

Якщо вам подобається ідея відпочинку у кебінах, але ви не хочете купувати власний будиночок, то його можна орендувати. В Україні з’являється дедалі більше кемпінгів та локацій з кебінами. 

Одна з таких — проєкт УЛІС. Це комплекс заміських будинків, заснований у 2021 році. УЛІС здає в оренду котеджні будиночки, а тепер — ще й кебіни. У січні цього року УЛІС  встановив перші 7 кебінів, загалом їх планують запустити 45, щоб бронювати відпочинок день у день. Усі кебіни розташовані посеред лісу, між кожним будиночком чимала відстань, щоб відвідувачі могли усамітнитись. Комплекс розмістили за 40 км від Києва, у селі Дудки.

"Основна фішка УЛІС у тому, як ці кебіни розташовані. Бо саме через розташування досягається максимальне усамітнення і, відповідно, вплив на ментальне здоров'я гостей", — розповідає Максим Виноградний, маркетинг-директор УЛІС.

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Кебін у комплексі УЛІС. Фото: УЛІС

"Ми інтегруємо будинки у природу, тобто спочатку компактною технікою прокладаються усі комунікації, поміж дерев їздить малий такий смартекскаватор і копає. Потім поверх цих траншей прокладаються доріжки для гостей. А будинки обережно встановлюються на локації поміж дерев. Більше ми не втручаємось у природу. Ніяких ландшафтних дизайнів. Навіть якщо ми висаджуємо дерева на локації, то це звичайні ялинки, такі ж як ростуть поряд", — додає він. 

Усі кебіни УЛІС перебувають у власності інвесторів та повністю мобільні. Це означає, що будиночки можна завантажити на причіп і в будь-який момент перевезти.  

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Інтер’єр кебіна УЛІС. Фото: УЛІС

Ідея щодо мобільності виникла після повномасштабного вторгнення — адже село Дудки понад місяць перебувало під окупацією, утім, котеджі не постраждали. Щоб майбутні власники не хвилювались за майно, наступну чергу будинків УЛІС вирішив запустити у мобільному форматі.

"Це було відповіддю на сьогодення", — каже Виноградний. — Мобільні будиночки можна в будь-який момент вивезти у більш безпечне місце".

"До того ж таку маленьку форму легше розмістити в густому лісі, ніж великий будинок. Наприклад, на тій локації, де зараз розташовані кебіни, дуже багато лісу і при розміщенні котеджів довелось би багато дерев вирубати, а цього ми не хотіли робити", — пояснив Максим, чому УЛІС вирішив обрати формат кебінів. 

Ще один проєкт, у якому можна орендувати кебін на добу чи більше, — OBRIY holiday village. Локація — в селищі Опішня на Полтавщині. Це — стародавнє козацьке містечко, відоме своїми височинами. Кебіни OBRIY розміщені на схилах, з них відкриваються мальовничі краєвиди. Наразі у комплексі 7 будиночків, невдовзі планують відкрити ще 9.

Проєкт запустили майже одразу після повномасштабного вторгнення, у травні 2022 року, розповідає Людмила Шевченко, управителька OBRIY holiday village. Свою концепцію визначають як "перезавантаження та відновлення через єднання з природою".

"Ми захоплювались цією ідеєю (кебінів. — Ред.), бачили схожі проєкти за кордоном і саме цей формат найліпше підходив під нашу концепцію — єднання з природою, щоб було максимально тендітне ставлення до середовища", — розповідає Людмила. 

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Кебін OBRIY holiday village. Фото: надане проєктом

Кебіни OBRIY мають різну площу, частина з них має модульну конструкцію, тож їх теж можна легко перевезти на іншу локацію.

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Інтер’єр кебіна OBRIY holiday village. Фото: надане проєктом

Найменший будиночок має площу 16 кв. м, найбільший — 30 кв. м. Між кожним будинком велика відстань, щоб гості могли відчути "повне усамітнення".

"Зазвичай люди до нас приїжджають, щоб наповнитись спокоєм, відпочити від міста. Але є гості, які приїжджають, щоб зробити собі такий think week — це коли тобі треба прийняти якесь складне бізнес-рішення. Тож ти усамітнюєшся якомога далі від цивілізації, щоб жодні зовнішні чинники тебе не турбували", — додає Людмила.

Що робить кебіни такими популярними 

"До нас із Заходу все приходить із запізненням на 5-7 років. І в соціокультурному, і в економічному плані. Хайп з кебінами, який почався 5-7 років тому в Каліфорнії, вже зараз доповзає до Європи, а нас лише торкнувся", — ділиться власною думкою засновник Svitanok Кирило Ярко.

Друга причина — психологічна, вважає Кирило. В умовах війни людям хочеться кудись поїхати якомога далі від сирен й тривожних новин, відпочити від міського шуму. "А людина повноцінно може відновитись лише на природі. Всі інші способи — це півміра", — вважає Ярко.

Зрештою популярність кебінів зумовлена й тим, що це економічно вигідно. Вкладати у традиційну нерухомість ризиковано, тож люди шукають інші способи. На заході України, зокрема, у Карпатах зараз масово будують котеджі та відпочинкові комплекси, каже Ярко, оскільки це — найбільш віддалений та захищений від ракет регіон країни в умовах війни. 

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Відпочинок у кебіні. Фото: Svitanok Tiny house

"Тому люди там будують. А що будувати? — Будинок. А який? — Невеличкий. Бо ніхто не хоче вкладати купу грошей", — каже підприємець.

Управителька OBRIY holiday village Людмила Шевченко вважає, що в Україні з’являється таке явище, як "сучасна розкіш". Це непоказний, свідомий відпочинок, який люди обирають напротивагу гучному та помпезному. Головна ознака сучасної розкоші — це мінімалізм. Оскільки кебіни мають аскетичний дизайн, без зайвих деталей, вони й знаходять свою аудиторію. 

"Сучасна розкіш — це перебувати у природному середовищі та мати сталий комфорт усередині будинку, який не відволікає, а навпаки сприяє єднанню з природою. Саме тому в наших інтер’єрах відсутні зайві деталі, яскраві кольори та непотрібні елементи", — коментує Людмила. 

Cabin Porn. Як крихітні мінімалістичні будиночки підкорюють український ринок
Кебін від BABELstudio у Країні Басків. Фото: Biderbost Photo

На думку топменеджера УЛІС Максима Виноградного, кебіни стали популярні у світі, тому що "це поєднання загального тренду на ескапізм зі зручним рішенням". "Що стосується України — то це у першу чергу тренд на "втечу від міста", який набирає обертів, а кебіни — це найзручніше технологічне рішення", — каже Виноградний.

В УЛІС додають, що кебіни найпопулярніші серед айтівців, топменеджерів та власників бізнесу. А завдяки розміщенню у лісі та можливості усамітнення будиночки мають попит у пар та інколи одинаків. "Ми прогнозуємо, що аудиторія не зміниться, але зміняться пропорції. Вартість проживання у кебіні нижча за котеджі, тому серед гостей кебінів ставатиме більше спеціалістів середньої ланки", — резюмує Максим.