Будинок авіаконструктора Ігоря Сікорського у Києві має бути відреставрований — МКІП
Фото: Вікіпедія

Міністерство оборони має відреставрувати будинок відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського у Києві. Таке рішення прийняв суд, повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

6 грудня Шостий апеляційний адміністративний суд, який розглядав скаргу Міністерства оборони на рішення попередньої судової інстанції щодо будинку Сікорського, відмовив оборонному відомстві в задоволенні апеляції.

Міноборони й держпідприємство "Готель Козацький" хотіли скасувати рішення Окружного адміністративного суду Києва від 11 червня 2021 року. Тоді суд зобов’язав Міноборони укласти охоронний договір із МКІП на об’єкт культурної спадщини — будинок, в якому мешкав видатний авіаконструктор Ігор Сікорський з родиною, за адресою: вул. Ярославів вал, 15Б.

Також Міноборони має привести будівлю до належного стану шляхом здійснення консерваційних та реставраційних робіт.

Таким чином, завдяки рішенню апеляційної інстанції від 6 грудня 2023 року ухвала ОАСК від 11 червня 2021 року набула законної сили. Будинок відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського має історичну та культурну цінність і внесений до переліку пам'яток історії національного значення.

Наразі будинок потребує негайної реставрації. У липні 2023 року Мінкульт погодився передати будинок Ігоря Сікорського у власність громади Києва.

У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-х роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати й облаштувати там музей.