У Києві будинок Сікорського перейде у власність міста — там планують зробити музей
Фото: Київ 24

Будинок Сікорського на Ярославовому Валу, 15-б перейде у власність міста. Про це Міністерство оборони, яке нині володіє спорудою, повідомило виданню "Твоє місто".

Відповідні документи вже погодили в Міністерстві економіки та передали на розгляд Кабміну.

Відомо, що в будівлі планують зробити музей, проте вона наразі перебуває в аварійному стані й збереглась лише на 30 %. За оцінкою Міноборони, у 2017-му на консервацію, а відтак на реставрацію цієї пам’ятки треба було майже 75 млн грн. Сума витрат на відновлення будівлі, яку у 2021-му порахували активісти, склала 64 млн грн.

Ольга Гвоздік, активістка проєкту "Будинок Сікорського", радниця заступника міського голови — секретаря Київради, зазначає, що відновлення будівлі необов’язково ляже на плечі міського бюджету, будинок має потенційних меценатів. Серед них американське посольство та родина авіаконструктора.

"Остання розмова з посольством США та сином Сікорського відбулася ще перед повномасштабним вторгненням. Вони сказали, мовляв, визначайтеся з власником, передавайте, тоді будемо повертатися до якихось розмов", — додала активістка

У триповерховому будинку кінця ХІХ століття на вулиці Ярославів Вал, 15-Б, жив до приходу більшовиків відомий авіаконструктор Ігор Сікорський. Саме тут до еміграції в США він конструював та випробовував свої перші моделі літальних апаратів. У радянські часи будівлю перетворили на відомчий готель Міноборони, а в 1990-х роках вона почала занепадати. Будинок не раз обіцяли відремонтувати й облаштувати там музей.