“Читомо” створили мапу просторів з українськими книжками за кордоном
Фото: Ukrainian Bookshelves Worldwide

Мапу просторів "Ukrainian Bookshelves Worldwide" з українськими книжками за кордоном створили "Читомо" й "LitCentr".

Мапа містить 388 просторів у 22 країнах світу: Австрія, Бельгія, Греція, Іспанія, Італія, Канада, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Південна Корея, Португалія, Республіка Кіпр, Румунія, Словаччина, Угорщина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швейцарія.

Близько 85% українських книжкових полиць було створено після 24 лютого 2022 року. 70% із них існують при бібліотеках.

На сайті "Ukrainian Bookshelves Worldwide" також є дослідження про діяльність українських книжкових полиць за кордоном, а також порадник для створення власної. Результати доступні українською та англійською мовами.

"Перебуваючи в крихкому та загрозливому стані, українська книговидавнича сфера залишається мужньою, видавництва, незалежні ініціативні групи та бібліотекарі організовують книжкові полиці за кордоном, щоб допомогти українським дітям-біженцям та їхнім батькам відчути зв’язок із втраченими домівками та далекою батьківщиною", — розповіла координаторка дослідження проєкту Городиська Поліна.

Проєкт створили за підтримки УІК, Української бібліотечної асоціації, Німецької бібліотечної асоціації, Goethe-Institut в Україні та МЗС України.