Члени Шевченківського комітету склали повноваження
Фото: Комітет Шевченківської премії

Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосили про складання повноважень після пропозиції доповнити премію новими номінаціями. Про це йдеться в заяві комітету.

Згідно з заявою, пропозиція доповнити премію новою номінацією застала членів комітету зненацька. Вони погоджуються, що потрібно відзначати значущі твори, створені не лише після 2014 року, а й після 24 лютого 2022 року, та не оминати активну участь митців у наближенні перемоги.

Однак члени комітету не згодні з тим, щоб вводити нові номінації або будь-які інші зміни в прискореному порядку.

"На сьогодні, коли вже визначені переможці, коли країна чекає Указ і оголошення імен, такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних. Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в Положенні до нагородження вже визначених переможців підриває довіру до Премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні", — йдеться у заяві.

Також вони зазначили, що нинішні лауреати були обрані у легітимний спосіб, з дотриманням чинного Положення.

Оскільки термін повноважень нинішнього складу становить три роки і закінчився з врученням Премії 2022 року, члени Комітету не бачать можливості продовжувати роботу — і вирішили скласти свої повноваження.

Заяву підписали Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Тамара Гундорова, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Алла Мазур, Люба Морозова, Віктор Плоскіна, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський та Євгеній Стасіневич.