Очільник Шевченківської премії Юрій Макаров склав повноваження
Фото: пресслужба президента

Юрій Макаров пішов у відставку з посади голови Комітету Національної премії України імені Тараса Шевченка. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Макаров хотів доповнити список номінацій додатковими преміями "За внесок у перемогу". Він вважає, що від початку повномасштабної війни з’явилася "неуявна кількість вартісних мистецьких творів, проєктів і явищ, які робляться на ентузіазмі й у буквальному сенсі наближають нашу перемогу".

За словами Макарова, пропозиція виникла майже експромтом, під час зустрічі діячів культури з президентом України 9 березня вона зустріла його підтримку. Офіс президента пристав на його ініціативу, затримав оприлюднення результатів конкурсу 2023 з метою оголосити переможців усіх разом 22 травня.

"На жаль, бажання віддати шану тим митцям, які підіймають українську культуру на принципово новий рівень, залучають до неї наших героїчних вояків і мешканців звільнених територій, просувають країну у світі, наштовхнулося на агресивне нерозуміння. Чимало шанованих представників мистецької спільноти й небайдужих громадян сприйняли цей крок як політичну спекуляцію, намагання влади призначити "своїх" висуванців або применшити вагу вже визначених лавреатів. Активна частина суспільства переконана, що я виконую чиєсь замовлення, "відпрацьовую", "прогинаюся" і т. ін. Для мене це новий досвід, який я не хотів би пережити знову", — написав він.

Він додав, що його особистий вчинок не знайшов підтримки серед колег, членів Комітету з Національної премії, які вважають, що він призведе до девальвації найвищої державної нагороди, підірве довіру до неї.

"Висловлюючи свою повагу й вдячність колегам, з якими ми плідно працювали останніх чотири роки, змушений зазначити, що категорично не погоджуюся з ними. Оскільки я мимоволі виступив "збудником" нікому не потрібних конфліктів у команді й, на жаль, значно ширше, обурення небайдужих громадян, після довгих роздумів не бачу іншого виходу, як скласти з себе повноваження голови й члена Комітету з національної премії імені Тараса Шевченка", — підсумував Макаров.

У 2023 році вперше в історії Шевченківської премії 9 березня, в день народження Тараса Шевченка, не були оприлюднені імена переможців конкурсу та не був опублікований відповідний указ президента України.

10 березня голова Комітету Макаров повідомив, що наявні номінації вирішили доповнити додатковим конкурсом "За внесок у перемогу" і оголосити раніше визначених лауреатів та нових разом 22 травня, в день перепоховання Кобзаря.

11 березня, Комітет із Національної премії України імені Тараса Шевченка все-таки опублікував заяву, в якій назвав імена лауреатів 2023 року. Однак, переможців назвали лише у частині категорій, а на сайті президента указ, яким і оголошують переможців, так і не з'явився.

У розмові з УП.Культура Юрій Макаров розповів, що не знає, чому Офіс президента так і не опублікував указ про лауреатів Шевченківської премії 2023 та коли саме таке рішення було ухвалено в офісі Зеленського.

Шевченківська премія — це державна нагорода України у гуманітарній сфері, найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Названа на честь українського поета та художника Тараса Григоровича Шевченка. Вона була започаткована 20 травня 1961-го і з того часу вручається щорічно.