Чи справді Булгаков символ — російської політики: експерти проведуть повторне дослідження
Фото: Фокус

Український інститут національної памʼяті звернувся до Експертної комісії УІНП з проханням додатково проаналізувати та уточнити фаховий висновок щодо належності об’єктів, які були присвячені Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики. Про це повідомляє УІНП.

11 квітня Голова УІНП Антон Дробович разом з доктором історичних наук, професором Віктором Брехуненком розглянули питання роботи комісії за шість місяців та звернули увагу на оприлюднені критичні зауваження до деяких висновків.

Члени УІНП попросили експертів розглянути позицію та зауваження щодо Літературно-меморіального музею Булгакова у Києві на тему належності об’єктів, присвячених Михайлу Булгакову, до символіки російської імперської політики, і за необхідності уточнити висновок.

Проте в інституті національної пам’яті зазначають, що висновки, які були оприлюднені фаховою комісією стосовно перебування у публічному просторі встановлених на честь Булгакова пам'ятників, пам'ятних знаків — не є повною "забороною Булгакова".

"Визнання чи невизнання об’єктів (географічних об’єктів, назв юридичних осіб, пам’ятників та пам’ятних знаків), присвячених Михайлу Булгакову, символікою російської імперської політики не є "забороною Булгакова", як вже встигли інтерпретувати висновок комісії деякі медіа, а також російська пропаганда. Українське законодавство не забороняє книги, п’єси письменника, музейні експозиції, дослідження", – пишуть на сайті інституту.

Також надані раніше висновки експертів УІНП не закликають до закриття музею Булгакова в Києві.

В УІНП пишуть, що експертна комісія лише оцінює, чи належать певні об'єкти до символіки імперської політики. Проте вони не уповноважені визначати, в який спосіб усунути з публічного простору монументи чи змінити географічні назви.

Нагадаємо, експерти з Українського інституту національної памʼяті визнали обʼєкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, — символами російської імперії, а їх розповсюдження вважатимуть російською пропагандою.

За словами комісії, Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

Присвоєння його імені географічним об’єктам, назвам юридичних осіб, об’єктам топонімії, а також встановлення на його честь пам’ятників та пам’ятних знаків в Україні було втіленням русифікації – складової російської імперської політики, спрямованої на нав’язування використання російської мови та пропагування російської культури.