Музей Булгакова у Києві можуть виключити з переліку національних пам’яток
Фото: Вікіпедія

Будинок, у якому жив письменник Михайло Булгаков, у Києві може бути виключений з реєстру пам'яток національного значення. Про це розповів тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв, пише "Укрінформ".

Однак у Мінкульті вважають, що будівля на Подолі за адресою Андріївський узвіз, 13 має залишитися в реєстрі як зразок історичної архітектури Києва кінця XX століття.

"Без сумніву, ми будемо розглядати виключення цього об'єкта з реєстру пам'яток національного значення з можливим перенесенням до реєстру об'єктів місцевого значення", – зазначив Карандєєв.

Будинок Булгакова на Подолі наразі є однією з 14 нерухомих об'єктів культурної спадщини національного значення, чий статус може бути змінено.

Раніше Національна спілка письменників України закликала закрити музей Булгакова в Києві, натомість вони пропонували створити музей українського композитора Олександра Кошиця. 

Будівлю було зведено у 1888 році на замовлення дружини купця Віри Літошенко та за проєктом київського архітектора Миколи Горденіна. На початку XX століття маєток належав купцю Захару Мировичу – представнику давнього українського козацького роду, почесному громадянину Києва.

У 1906—1922 роках на другому поверсі мешкала родина професора Київської духовної академії Опанаса Івановича Булгакова. 1909 року садиба перейшла у власність цивільного інженера Василя Листовничого, який був головним архітектором Київського військового округу.

Родина нового господаря оселилася на першому поверсі, а частину кімнат, як і попередній власник, здавала в оренду родині Булгакових. Дім описаний у першому романі Булгакова "Біла гвардія".