ДНК восьминога містить попередження про підвищення рівня моря
Фото: Nerida Wilson/University of Western Australia

Аналіз ДНК восьминога, який мешкає в Південному океані, свідчить, що льодовиковий щит перебуває під загрозою руйнування. Причиною цього може стати збільшення середньої світової температури на 1,5℃. Зараз Земля близька до цього рівня температури, йдеться в досліджені опублікованому в журналі Science, пише The New York Times.

Кілька окремих популяцій Pareledone turqueti, відомих як восьминіг Турке, сьогодні живуть у водах навколо Антарктиди. Ці восьминоги повзають по морському дну і зазвичай не відходять далеко від "дому".

Кілька особин або їхні яйця іноді можуть дрейфувати течією до сусідніх груп, але популяції в морі Росса та морі Венделла розділені непрохідним льодовиковим щитом Західної Антарктики.

Фото: Dave Barnes/British Antarctic Survey
Фото: Dave Barnes/British Antarctic Survey

Однак генетичний аналіз восьминогів, які мешкають у різних місцях навколо Антарктиди, показує, що близько 120 000 років тому ці популяції змішувалися й обмінювалися ДНК. Саме в цей час на Землі був останній міжльодовиковий період, який передував останньому льодовиковому. Тоді температурні показники були приблизно подібними до сучасних.

За словами дослідників, спостережувані закономірності в генофонді восьминогів були б можливими лише в тому випадку, якби на той час не було льодовикового покриву Західної Антарктики, а відносно відкриті морські шляхи через континент дозволяли б восьминогам вільно подорожувати між морями Росса та Венделла.

Фото: Sally Lau/Twitter
Фото: Sally Lau/Twitter

Наразі середня глобальна температура приблизно на 1,2℃ вища, ніж у доіндустріальний період —  у 1850-1900 роках. Під час останнього міжльодовикового періоду було тепліше приблизно на 0,5-1,5℃, але й рівень моря тоді був вищим на 5-10 метрів.

Якщо зміна клімату повністю розтопить льодовий покрив Західної Антарктики, рівень моря може піднятися в середньому на п’ять метрів.

Дослідники не можуть точно сказати, чи теперішні температури вже призвели до повного руйнування західного льодовикового щита. Однак якщо це сталося, розтанути він може упродовж 200-2000 років.