До 2050 року кількість випадків раку зросте на 77% — ВООЗ: ось чому
Фото: Unsplash

Кількість нових випадків раку зросте до понад 35 мільйонів у 2050 році – на 77% більше, ніж у 2022 році, а кількість смертей подвоїться до понад 18 мільйонів. Про це повідомили у Всесвітній організації охорони здоровʼя.

Якщо у 2012 році у світі фіксували 14,1 мільйона нових випадків захворювання на рак і 8,2 мільйона смертей від нього, то у 2022-му ці показники сягнули 20 мільйонів нових випадків і 9,7 мільйона смертей.

Зазначається, що вживання тютюну, алкоголю та ожиріння є ключовими факторами зростання захворюваності на рак. А забруднене повітря все ще є ключовим рушієм екологічних факторів ризику.

"Швидко висхідний глобальний тягар раку відображає як старіння населення, так і зростання, а також зміну впливу факторів ризику на людей, деякі з яких пов’язані з соціально-економічним розвитком", – йдеться у повідомленні.

Згідно з прогнозами у 2050 році в країнах з найвищим рівнем доходу зафіксують найбільше зростання кількості випадків захворювання — ще 4,8 мільйона у порівнянні з оцінками 2022 року.

Однак у відсотковому співвідношенні країни з нижньою межею індексу людського розвитку (ІЛР), який використовується ООН, отримають найбільше пропорційне зростання — до 142% і країни із середнім ІЛР — 99%. Також прогнозують, що до 2050 року смертність від раку в цих країнах зросте майже вдвічі.

"Ті, у кого найменше ресурсів для боротьби з раком, візьмуть на себе основний тягар", — сказав представник Міжнародного агентства з дослідження раку доктор Фредді Брей.

У 2022 році найпоширенішими видами раку стали рак легенів, молочної залози та колоректальний рак, а також рак простати та шлунку.