До 2531 року всі японці матимуть однакове прізвище — Сато: дослідження
Фото: Pexels

Вчені виявили, що громадяни Японії через 500 років матимуть однакове прізвище — Сато. Адже всі інші зникнуть. Усе через закон, який зобовʼязує подружжя мати однакові прізвища. Про це пише The Guardian.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Дослідження провели науковці з Університету Тохоку під керівництвом Хіроші Йошіда. Це стало частиною кампанії за оновлення чинного Цивільного кодексу, створеного наприкінці ХІХ століття.

Згідно з опитуванням у березні 2023 року, найбільш поширене прізвище у Японії — Сато, на нього припадає 1,5% усіх прізвищ від загального населення країни. На другому місці — прізвище Сузукі.

Йошіда визнав, що його прогнози базуються на кількох припущеннях, але сказав, що ідея полягала в тому, щоб за допомогою цифр пояснити потенційний вплив нинішньої системи на японське суспільство, щоб привернути увагу до проблеми.

"Якщо всі стануть Сато, до нас, можливо, доведеться звертатися за іменами або за номерами", – каже Йошіда.

Згідно з підрахунками дослідника, частка японців на прізвище Сато збільшилася в 1,0083 раза з 2022 до 2023 року. Якщо припустити, що показник залишиться постійним і закон про прізвища не зміниться, приблизно половина населення Японії носитиме це прізвище у 2446 році, а у 2531 ця кількість сягне 100%.

Йошіда вважає, що окрім очевидних незручностей велика кількість однакових прізвищ призведе до підриву особистої гідності, а також втрати сімейної та регіональної спадщин.

Хоча уряд дозволив вказувати дівоче прізвище поряд з прізвищем чоловіка у паспортах, водійських правах і посвідченнях на проживання, Японія залишається єдиною країною у світі, яка вимагає, щоб подружжя використовувало одне й те саме прізвище. У 95% випадків прізвище змінюють саме жінки.