До нацпарку на Одещині прилетіло понад 30 000 галагазів – фото
Фото: НПП ''Тузлівські лимани''

До національного природного парку "Тузловські лимани" на Одещині прилетіло понад 30 000 качок галагазів. Про це повідомив доктор біологічних наук і начальник науково-дослідного відділу "Тузловських лиманів" Іван Русєв.

За його словами, з нацпарку вже відлетіли фламінго до Болгарії, натомість із різних місць прилетіло багато галагазів. Наразі птахи розмістились на лиманах Шагани й на південній частині Алібея.

Зокрема, найбільш численними на лиманах Причорномор’я зараз є качки таких видів як галагази, попелюхи, чернь чубата, мала чирянка та крижень. Галагази далеко не відлітають від місць гніздування — Причорноморських лиманів.

Фото: НПП ''Тузлівські лимани''
Фото: НПП ''Тузловські лимани''

Водночас чисельність галагазів на лиманах залежить від наявності корму. "Вони харчуються переважно поживами тваринного походження. А саме дрібними ракоподібними, молюсками, і взимку в невеликій кількості вживають вегетативні частини рослин і водорості. Чималу частку складають рачки Артемії й личинки деяких двокрилих. Але найбільша частка в їжі зараз це тонни червоного мотиля", — зазначив науковець.

Фото: НПП ''Тузлівські лимани''
Фото: НПП ''Тузловські лимани''

Галагаз — довірливий і естетично привабливий птах. Спостереження за цими птахами навіть увійшли у відому книгу нобелівського лауреата Конрада Лоренца, присвячену агресії — інстинкту боротьби проти побратимів по виду. "Хоча шлюбні ігри й бійки у галагазів спостерігаються щороку, партнери зберігають вірність один одному упродовж всього життя", — додав Русєв.

Фото: НПП ''Тузлівські лимани''
Фото: НПП ''Тузловські лимани''

Тузловські лимани є природоохоронною зоною на території Білгород-Дністровського району Одеської області. Він розташований у басейні лиманів Тузловської групи. У парку можна побачити майже 300 видів птахів, понад 40 з яких — рідкісні.