Рослинний білок важливий для здорового старіння у жінок – дослідження
Фото: Unsplash

Згідно з результатами нового дослідження, той, хто споживає більше рослинного білка, з більшою ймовірністю не матиме хронічних захворювань, фізичних і психічних розладів з віком, пише Healthline.

"Це дослідження надає багато доказів щодо важливості білка для здоров’я людей похилого віку, особливо у середньому віці, коли ми налаштовуємося на ризик у подальшому житті хронічних захворювань, які впливають на фізичні та когнітивні функції", – сказав автор дослідження Андрес В. Ардіссон Корат.

Дослідники виявили, що кожні 3% рослинного білка від загальної кількості калорій пов’язані з 38% збільшенням ймовірності здорового старіння у жінок.

Науковці проаналізували дані понад 48 000 дорослих жінок у Сполучених Штатах у період з 1984 по 2016 рік, щоб побачити, як білковий склад дієти вплинув на стан їхнього здоров’я від середнього зрілого віку до старості.

На початку спостереження середній вік учасників становив 48 років. Їхній раціон включав близько 18% добових калорій з білка, більшість яких (13%) надходили з тваринного білка, тоді як лише 5% – з рослинного.

Дослідники визначили "здорове старіння" як сукупність факторів, зокрема відсутність 11 хронічних захворювань, фізичних і психічних розладів і хороше психічне здоров’я.

11 зареєстрованих хронічних захворювань: рак (крім немеланомного раку шкіри); діабет 2-го типу; серцево-судинні захворювання, серед яких інфаркт і серцеву недостатність; інсульт; ниркова недостатність; хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ); хвороба Паркінсона; розсіяний склероз; бічний аміотрофічний склероз (БАС).

У 2014-2016 роках науковці перевірили, чи є в учасників ці 11 захворювань. Вони також пройшли оцінку фізичних функцій, суб’єктивної пам’яті та психічного здоров’я. З початкової групи жінок 3721 (близько 7%) відповідали визначенню здорового старіння.

Зокрема, автори дослідження виявили, що рослинний білок є найсильнішим провісником здорового старіння, порівняно з тваринним і молочним білком. Продукти, багаті на рослинний білок: чорні боби; квасоля; кіноа; тофу; соєві боби; сочевиця; овес; арахісове масло; горіхи; насіння коноплі.

"Білок, який надходить із рослинних джерел, також містить харчові волокна, високоякісні вуглеводи, вітаміни та мінерали, а також деякі фітохімічні речовини, які також корисні для здоров’я", — додав Корат.