Дві медалі Харлан, очікуваний тріумф Магучіх: головні перемоги України на Олімпіаді-2024

На правах реклами

Олімпіада-2024 добігла свого завершення. Медальний залік, долю першого місця в якому вперше в історії визначалася за кількістю срібних нагород, знову виграли США, у топ-5 також увійшли Китай, Японія, Австралія та Франція, Узбекистан здобув аж пʼять золотих медалей у боксі, і подібного домінування однієї з країн в цій дисципліні олімпійський спорт не бачив цілих 20 років, а найуспішнішим спортсменом став французький плавець Леон Маршан, що виграв на домашніх іграх аж чотири золота.

Однак нас, звичайно, найбільше цікавлять досягнення українських атлетів. Перед іграми було багато розмов про те, що найголовніше зараз – гідно представити нашу країну на головних спортивних змаганнях планети, а результати – питання другорядне. Однак здобутки українських спортсменів довели, що навіть попри війну та всі негаразди наш спорт живий та конкурентоспроможний.

Загалом Україна виборола на Олімпіаді в Парижі 12 медалей: 3 золотих, 5 срібних та 4 бронзових. Таким чином за кількістю золота, що є визначальним для позиції у медальному заліку, наші спортсмени показали кращий результат, ніж на іграх у Токіо-2020 (одна золота медаль) та Ріо-2016 (дві золоті медалі). Цей результат дозволив нашій збірній посісти 22 місце у медальному заліку.

Першу золоту нагороду для України здобула команда фехтувальниць у складі легендарної Ольги Харлан, Аліни Комащук, Олени Кравацької та Юлії Бакастової, що стали найкращими у командних змаганнях на шаблі, перемігши у фіналі Південну Корею.

Наступне золото нам принесла стрибунка у висоту Ярослава Магучіх, котра ставши олімпійською чемпіонкою тепер може похизуватися тим, що у свої 22 роки виграла всі найпрестижніші змагання в цьому виді спорту. А останню медаль найвищого ґатунку для України здобув боксер Олександр Хижняк, який після поразки у фіналі Токіо-2020 повернувся та все ж підкорив вершину олімпійського боксу.

Срібні нагороди нашій країні приносили Сергій Куліш, що став другим у стрільбі з гвинтівки з трьох положень з 50 метрів, борець греко-римського стилю Парвіз Насібов, який здобув олімпійське срібло на других іграх поспіль, Ірина Коляденко, котра після бронзи Токіо-2020 у вільній боротьбі змогла здобути більш престижну нагороду у Парижі, гімнаст Ілля Ковтун, який посів друге місце у вправах на брусах, та дует каноїсток – Людмила Лузан та Анастасія Рибачок, що стали другими у парному заїзді на 500 метрів.

Ну а володарями бронзових нагород стали Ольга Харлан, яка додала командне золото у шаблі до індивідуальної бронзи, і таким чином стала спортсменкою з найбільшою кількістю олімпійських медалей в історії України (6), обійшовши за цим показником Яну Клочкову (5).

Також медаль за третє місце здобули стрибунка у висоту Ірина Геращенко, і для неї ця олімпійська нагорода стала першою в карʼєрі, метальник молота Михайло Кохан та наш чемпіон Токіо-2020 Жан Беленюк, який після перемоги у своїй бронзовій сутичці Парижа оголосив про завершення карʼєри, назбиравши повний комплект медалей Олімпіади: срібло у Ріо, золото у Токіо та бронза у Парижі.

Тож попри неймовірно складний період історії, який зараз переживає наша країна, спортсмени продовжують змагатися на найвищому рівні, підкорювати фантастичні результати та демонструвати всьому світу, що Україна жива і боротиметься до кінця на будь-яких майданчиках.