Дивіться, який вигляд матиме храм трьох релігій на Полтавщині – фото
Фото: Makhno Studio

Українська студія дизайну Makhno Studio презентувала сакральний проєкт KHRAM у Полтавській області. Це місце для молитов, роздумів та медитацій серед української природи. Про це йдеться на сайті студії.

Зазначається, що основний виклик архітекторів — створити сакральний комплекс, що буде близьким для адептів різних віросповідань. Без прямих референсів до жодної з релігійних традицій, але з атмосферою, яка занурює у духовний досвід.

Фото: Makhno Studio
Фото: Makhno Studio

Комплекс складається з відкритого майдану, об’ємної фігурної стіни на вході та трьох окремих сферичних приміщень для усамітнення, молитов і медитацій у невеликих архітектурних нішах.

"Таким чином згори він нагадує плід лотоса з трьома зернятками — символ духовного потенціалу на шляху до просвітлення", — пояснюють в Makhno Studio.

Фото: Makhno Studio
Фото: Makhno Studio

Зокрема, відповідно до концепції, велика округла площа перед входом — це місце, де необхідно "вітатися з храмом та залишати усе мирське". Цю площу та храм розділяє 3D-стіна, яку виготовили з керамічних блоків QUADROPOD та зібрали в об’ємний візерунок.

Фото: Makhno Studio
Фото: Makhno Studio

Далі розташовані три сфери комплексу. Це великі круглі кулі з наскрізними отворами, виготовлені з саманних блоків — суміші невипаленої глини, соломи та піску.

За словами архітекторів, такі "живі стіни" абсорбують надмірну вологість, гар, усі види забруднень, віруси та мікроорганізми, а також захищають від холоду взимку та від спеки влітку. Всередині кожної сфери є ніші для вогнища.

Фото: Makhno Studio
Фото: Makhno Studio