Щоденне вживання підсолоджених напоїв пов’язане з раком печінки у старших жінок
Фото: Unsplash

Нове дослідження пов'язує щоденне вживання підсолоджених напоїв із вищим ризиком захворіти на рак печінки жінкам віком від 50 до 79 років, пише CNN.

Науковці відстежували вибір напоїв майже у 100 000 жінок віком від 50 до 79 років у Сполучених Штатах. Дані були спочатку зібрані з 1993 до 1998 року, а подальше спостереження відбулося у 2020 році, загалом дослідження тривало понад 20 років.

У процесі збору цих даних учасники неодноразово заповнювали анкету, у якій зазначали, як часто вони вживають безалкогольні, фруктові та штучно підсолоджені напої (часто продаються як дієтичні варіації популярних позицій). Їх також запитували про розмір порцій.

Дослідники також розглянули кількість тих жінок, у яких був діагностований рак печінки або які померли від хронічного захворювання печінки протягом періоду дослідження.

Приблизно 7% жінок у дослідженні щодня вживали підсолоджені напої, йдеться у звіті, понад 13% – штучно підсолоджені напої.

Дослідники виявили, що жінки, які вживали принаймні один підсолоджений напій на день, мали в 1,75 раза більше шансів отримати діагноз раку печінки проти тих, хто вживав три або менше підсолоджених напоїв на місяць. Ті, хто вживав алкоголь щодня, мали майже у 2,5 раза більше шансів померти від хронічного захворювання печінки.

Водночас в учасників, які вживали напої зі штучним підсолоджувачем, науковці не виявили такого зв'язку.

Понад 6 із 10 дорослих у Сполучених Штатах щодня вживають підсолоджені напої. За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США, щорічно понад 56 000 людей помирають від хронічних захворювань печінки, що робить їх дев’ятою основною причиною смерті в країні. Близько 11 000 жінок хворіють на рак печінки в Сполучених Штатах і 9 000 помирають від нього щороку.

За словами авторів дослідження Лунган Чжао та Сюехонг Чжана, наукового співробітника та доцента медицини в Бригамській жіночій лікарні та Гарвардській медичній школі, якщо напої є факторами ризику раку печінки та хронічних захворювань печінки, як свідчать дані, скорочення споживання підсолоджених напоїв може стати "стратегією для зменшення ризику захворювань печінки".