Експерти визнали Михайла Булгакова символом російської імперської політики
Фото: platfor.ma/Ольга Кокошко

Експерти з Українського інституту національної памʼяті визнали обʼєкти, присвячені письменнику Михайлу Булгакову, — символами російської імперії, а їх розповсюдження буде вважатись російською пропагандою. Про це повідомляють УІНП.

За висновками інституту, попри те, що письменник народився і проживав в Україні, його родина була вихідцями з Орловської губернії, а сам він був українофобом.

"Письменник, незважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні", — зазначають експерти.

Також вони пишуть, що твори Михайла Булгакова свідчать про упередженість до українського світу.

"З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації", — йдеться у висновках УІНП.

Зокрема, у "Білій гвардії" одним із прототипів є власник будинку на Андріївському узвозі Василь Листовничий, де мешкала родина письменника. У тексті Булгаков зображує його жадібним боягузом та пристосуванцем, пізніше його донька обурювалася та протестувала проти такого зображення її батька.

Тому експерти зазначають, що Михайло Булгаков упереджено й виразно негативно ставився до всього українського – українців, їхньої мови, культури, права на власну державу тощо, а його творчість безпосередньо пов’язана з глорифікацією російської імперської політики та неприхованою українофобією.

Відповідно до висновку інституту національної памʼяті, перебування у публічному просторі встановлених на честь Булгакова пам'ятників, пам'ятних знаків є пропагандою російської імперської політики.