Експремʼєр Нідерландів помер разом зі своєю дружиною через спільну евтаназію
Фото: Wikimedia Commons

Колишній премʼєр-міністр Нідерландів Дріс ван Агт помер від евтаназії разом зі своєю дружиною Євгенією. Їм обом було по 93 роки. У країні зростає кількість пар, які обирають спільний кінець життя, пише The Guardian.

Ван Агт був прем’єр-міністром Нідерландів з 1977-го до 1982 року і очолював партію "Християнсько-демократичний заклик". Дружину, з якою він прожив 70 років, називав упродовж цього часу "моя дівчинка".

Вони обидвоє дуже хворіли й "не могли бути одне без одного", пишуть місцеві медіа. Ван Агт так і не оговтався повністю після крововиливу в мозок у 2019 році.

Смерть експремʼєра та його дружини розглядають як частину тенденції до "спільної евтаназії", яка зростає в Нідерландах. Попри те, що ця процедура для пар все ще є рідкістю, вона вперше була помічена в огляді всіх випадків у 2020 році, коли 26 людей померли через евтаназію одночасно з їхніми партнерами. Ця цифра зросла до 32 наступного року та 58 — у 2022 році.

Представниця центру Expertisecentrum Euthanasie Ельке Сварт, який задовольняє бажання евтаназії приблизно для 1000 людей на рік у Нідерландах, сказала, що запити будь-якої пари індивідуально перевіряються на відповідність суворим вимогам.

"Інтерес до подвійної евтаназії все ще трапляється рідко. Це чиста випадковість, що двоє людей одночасно нестерпно страждають без жодної перспективи на полегшення… і що вони обидва бажають евтаназії", — сказала Сварт.

З 2002 року в Нідерландах евтаназія та допомога у самогубстві дозволені у шести випадках. Це, зокрема, нестерпні страждання, відсутність шансів на полегшення та тривале незалежне бажання смерті. Таке бажання мають підтвердити спеціалісти.