Це завдасть шкоди лише українським спортсменам — реакція МОК на проєкт Мінспорту
Фото: МОК

Міжнародний олімпійський комітет відреагував на можливе позбавлення українських спортивних федерацій статусу національних, якщо українські атлети братимуть участь у змаганнях, куди допущені росіяни та білоруси.

Вони заявили, що "це викликає серйозні питання щодо автономії українського спорту".

"Таке рішення завдасть лише шкоди українським спортсменам та національним спортивним федераціям. Воно ніяк не сприятиме швидшому завершенню війни", — йдеться у заяві.

Також МОК підкреслив, що "уряди не мають права вирішувати, які атлети мають брати участь в міжнародних змаганнях".

Зокрема, у комітеті зазначили, що не всі українські спортсмени згодні бойкотувати міжнародні змагання, де виступають росіяни чи білоруси. Вони навели приклад Федерації тенісу України. У ФТУ вважають, що відмова українських тенісистів від участі у змаганнях "призведе до знищення українського тенісу, бо гравці з цих країн беруть участь чи не в усіх змаганнях. І це буде санкція проти українців, а не росіян".

МОК пропонуватиме українським спортсменам, які відмовляться від бойкоту, допомогу від Фонду солідарності олімпійського руху для олімпійської спільноти України та програм підтримки спортсменів МОК.

Міністерство молоді та спорту розробило проєкт до Кабінету міністрів України, який передбачає позбавлення національного статусу тих українських федерацій, чиї спортсмени беруть участь в міжнародних змаганнях, у яких виступають росіяни та білоруси.