Фільм про евакуацію українців "Звідки куди" номінували на премію Європейської кіноакадемії
Кадр з фільму ''Звідки куди''

До списку з 14 фільмів, які претендують на премію Європейської кіноакадемії в категорії "Найкращий документальний фільм", потрапив фільм "Звідки куди" польського режисера Мачека Хамели про евакуацію українців з прифронтових територій на початку війни.

Церемонія нагородження відбудеться 9 грудня у Берліні. Документальний фільм "Звідки куди" показує історії людей, що змушені були втікати від війни, втратили дім, рідних, стабільне та мирне життя.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії польський режисер Мачек Хамела розпочав власну евакуаційну програму з порятунку людей з небезпечних територій, таких як Чернігівська чи Донецька області. В одній з таких поїздок у Мачека з’явилася ідея документувати історії людей про рішення покинути дім та інколи рідних. Так розпочалися зйомки фільму "Звідки куди".

25 серпня в Чернівцях в рамках Одеського міжнародного кінофестивалю відбулися прем’єрні українські покази документальної стрічки "Звідки куди" режисера Мачека Хамели. Фільм став переможцем у номінації "Найкращий український повнометражний документальний фільм".

Документальна стрічка "Звідки куди" є копродукцією Польщі, Франції та України. До виробництва фільму долучилась українська кінокомпанія 435 FILMS, заснована кінопродюсеркою Анною Паленчук.

Європейська кіноакадемія була заснована 1988 року в Берліні з ініціативи європейських кінорежисерів для пропагування європейського кінематографа у світі. До номінацій допускаються лише європейські фільми та режисери.