Фільм "Звідки куди" покажуть на головному документальному фестивалі у Великій Британії
Кадр з фільму ''Звідки куди''

Документальний фільм "Звідки куди" ("Skąd dokąd") режисера Мачека Хамели про евакуацію українців покажуть на Sheffield DocFest, головному документальному кінофестивалі Великої Британії.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Фестиваль проходитиме у місті Шеффілд з 14 до 19 червня. Стрічку відібрано для участі в міжнародному конкурсі, на якому представлено лише 9 фільмів.

Повнометражний документальний фільм "Звідки куди" ілюструє збірний образ українських біженців — дітей, жінок, літніх людей та чоловіків,  які після вторгнення Росії змушені покинути свої домівки та їхати у невідоме майбутнє. Мета одна на всіх — знайти безпечний притулок.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії польський режисер Мачек Хамела розпочав власну евакуаційну програму з порятунку людей із небезпечних територій, таких як Чернігівська чи Донецька області. В одній з таких поїздок у Мачека з’явилась ідея документувати історії людей про рішення покинути дім та інколи рідних. Так розпочались зйомки фільму "Звідки куди".

У польській та українській версіях назви фільму — "Skąd dokąd" та "Звідки куди". "Звідки" (skąd) та "куди" (dokąd) — це звичайні питання, які ставляться під час спроби пройти через безліч контрольних пунктів, що розташовані на території України.

Прем’єра документального фільму "Звідки куди" відбулась 21 травня 2023 року на 76-му Каннському кінофестивалі. На польському кінофестивалі Millennium Docs Against Gravity стрічка отримала дві відзнаки "Кращий польський фільм" та "Нагороду асоціації артхаусного кіно".

Фільм вироблено у копродукції Польщі, Франції та України. До виробництва стрічки долучилась українська кінокомпанія 435 FILMS, заснована кінопродюсеркою Анною Паленчук.

"Команда фільму численними показами на кінофестивалях продовжує нагадувати світу про війну в Україні та збирати кошти для евакуації українців з прифронтових територій, а після підриву Каховської ГЕС – і для порятунку людей з підтоплених сіл", — сказала копродюсерка Анна Паленчук.

Sheffield DocFest — це головний кінофестиваль документального кіно у Великій Британії, він проходить кожного червня у місті Шеффілд. Цьогоріч відбудеться святкування 30-річчя фестивалю.