Французька влада вилучила картини Малевича, які вважаються викраденими у приватного колекціонера
Робота Наталії Гончарової

У лютому французькі судові виконавці вилучили з паризького сховища понад 100 робіт художників-авангардистів. Вони підозрюють, що твори були вкрадені у приватного колекціонера. Про це пише The Art Newspaper.

Юрист міжнародної фірми Dentons у Франкфурті, який представляє інтереси колекціонера, бізнесмена та інвестора палестинського походження на ім’я Утман Хатіб, стверджує, що конфісковані роботи оцінюються в понад 100 мільйонів євро.

Серед них картини, які приписують Василю Кандинському, Казимиру Малевичу та Наталії Гончаровій. Картини були викрадені зі сховища, орендованого Хатібом у Вісбадені у грудні 2019 року.

Це не перша знахідка творів з викраденої колекції Хатіба. Минулого року судові виконавці вилучили зі сховища у Франкфурті картини, які колекціонер також називав своїми. Адвокат Dentons не назвав точну кількість, але сказав, що загалом знайдено "кілька сотень" робіт.

За словами сина Хатіба, Кастро Бена Леона Лоуренса Джайюсі, який очолює пошуки та відновлення втраченого мистецтва, сім’я Хатіб вимагає повернення близько 900 робіт. Він повідомив, що деякі роботи минулого року були продані на аукціонах в Ізраїлі, Франції та Монако.

"Ми продовжуватимемо повертати наше майно та будемо заохочувати всіх, хто розглядає можливість придбання творів мистецтва, ретельно перевірити їхнє походження та переконатися, що це не вкрадена частина, що належить нашій родині", — каже Джайюсі.

У 2015 році Хатіб придбав 871 роботу в ізраїльського артдилера Іцхака Заруга, який керував галереєю у Вісбадені. Втім, після угоди місцева прокуратура конфіскувала роботи, бо вважала їх підробками. У 2019 році влада повернула Заругу колекцію, яка також включала частину картин, які придбав Хатіб. А через якийсь час твори мистецтва пропали зі сховища Хатіба у Вісбадені.

За словами Джайюсі, він знає крадія і намагався домовитися про повернення колекції, але безрезультатно. Крім того, роботи почали з'являтися на аукціонах. Тож родина звернулася до суду.