Відомі імена номінантів на "Ґреммі"  – Тейлор Свіфт побила рекорд номінацій
Фото: Grammy

Американська академія звукозапису оголосила номінантів щорічної премії "Ґреммі", яка відбудеться 4 лютого 2024 року.

Загалом, цьогоріч на Ґреммі представлено 94 категорії, а рекордсменкою стала співачка SZA (Солана Імані Рове — справжнє ім'я) — її номіновано у 9 категоріях. Другий альбом співачки, "SOS" потрапив у номінацію "Альбом року", а сингл "Kill Bill" —  у категорії "Запис року" та "Пісня року".

Зокрема, SZA вперше номінована в категоріях "Найкращий альбом прогресивного R&B" і "Найкраще виконання традиційного R&B".

Цього року SZA далеко не єдина виконавиця з кількома номінаціями "Ґреммі". Сім номінацій отримала співачка Фібі Бріджерс, по шість — гурт Boygenius, Бренді Кларк, Майлі Сайрус, Олівія Родріго, Тейлор Свіфт і Вікторія Моне.

Разом з цим, Тейлор Свіфт побила рекорд "Ґреммі" за кількістю номінацій на "Пісню року" та стала єдиною артисткою в історії премії, яку сім разів висували на нагороду в цій категорії, обігнавши Пола Маккартні та Лайонела Річі, у яких по шість.

А також Свіфт може стати абсолютною лідеркою за кількістю перемог у номінації "Альбом року", якщо її Midnights переможе в цій категорії. Це буде її четверта перемога. А поки вона розділяє першість із Френком Синатрою, Стіві Вандером і Полом Саймоном — у кожного по три відзнаки.

Ще один лідер за категоріями на "Ґреммі" — фільм "Барбі". У нього 12 номінацій: 11 за саундтреки й одна за інструментальну партію. Пісні з саундтреку складають чотири з п'яти номінантів на найкращу пісню з візуальних медіа.

66-та церемонія вручення премії "Ґреммі" відбудеться 4 лютого, імʼя ведучого заходу ще не оголосили.

"Ґреммі" — музична нагорода американської Академії звукозапису, що існує з 1958 року. Є однією з найпрестижніших нагород у сучасній музиці, яку можна порівняти із премією "Оскар" у кінематографі.