Голубці з картоплею та обухівський рушник внесли до нематеріальної культурної спадщини
Фото: Обухівський рушник / Instagram

Міністерство культури та інформаційної політики внесло до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України два нових елементи. 

Відповідний наказ підписав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв 12 грудня 2023 року. Тепер громади мають до 20 грудня 2023 року розробити план охорони цих елементів на пʼять років. 

Національний перелік поповнили:

  • Традиція і технологія виготовлення Обухівського "шитого" рушника (місто Обухів, села Таценки, Красна Слобідка Обухівської міської об’єднаної територіальної громади, селище Козин, село Старі Безрадичі Козинської селищної об’єднаної територіальної громади Київської області).

Традиція вишивки рушника була втрачена ще минулого століття, однак завдяки місцевим волонтерам її вдалося відродити, розповіла Ольга Стахів, яка займається відновленням техніки вишивання рушника, в інтервʼю виданню "Голос України".

Характерна особливість Обухівського рушника — великий, лапатий та округлий орнамент. Окрім цього, в нього дуже великі шви й немає гострих кутів. Двосторонній рушник зазвичай 3 метри в довжину має рельєфну вишивку, виконану переважно червоними нитками.

Фото: МКІП
Фото: МКІП
  • Традиція приготування й споживання пісних голубців з картоплею (село Сонячне Волноваського району Донецької області).

Традиційну страву називають "Лемківські голубці з картоплею". Вона зʼявилася на Донеччині після депортації лемків поляками у 1951 році. Саме в Сонячному багато лемків-переселенців знайшли свою домівку.

Страву готують за двома рецептами: це пісні (скоромні) голубці до Святої вечері та звичайні (або святкові).

Для обох рецептів потрібна білокачанна капуста, листя якої потрібно відварити в підсоленій воді. Для начинки – терта на дрібній тертці та товчена картопля в рівних пропорціях, сіль, перець, часник. В начинку до пісних голубців додають смажену на олії цибулю та гриби. Пісні голубці тушкують на томатній підливі.

А в будні та на свята в начинку для голубців додають будь-який м’ясний фарш.

Фото: МКІП
Фото: МКІП