Інтуїтивне харчування може знизити вплив генетики на розвиток ожиріння – дослідження
Фото: Unsplash

Усвідомлене (інтуїтивне) харчування, зменшення порцій та підрахунок калорій можуть знизити вплив генетики на розвиток ожиріння. Про це свідчать дані нового дослідження, пише Health Line.

Зазначається, що генетика може збільшити ризик розвитку ожиріння. Згідно з різними дослідженнями, гени впливають на вагу людину від 50% до 90% випадків.

У новому дослідженні науковці вивчили дані понад 3700 дорослих у Великій Британії. Для аналізу учасникам виміряли вагу та зріст, зробили аналіз крові, який дослідники використовували для розрахунку генетичного ризику ожиріння.

Зокрема, люди заповнювали анкети, які вимірювали різну харчову поведінку, таку як схильність до емоційного споживання їжі або переїдання через голод.

Дослідники виявили, що люди з вищим генетичним ризиком ожиріння частіше мають вищий індекс маси тіла (ІМТ). Однак результати також показали, що в учасників, які отримали вищі бали за певні типи харчової поведінки — так звані когнітивні обмеження, — зв’язок між генами та ІМТ був зменшений.

До "когнітивних обмежень" входили як гнучкі стратегії харчування — усвідомлене споживання їжі, контроль порцій чи нарізання овочів заздалегідь, щоб було легше перекусити, так і жорсткі — підрахунок калорій.

"Ми вперше виявили, що посилення обох типів обмежень — гнучкого й жорсткого — потенційно може покращити ІМТ у людей з генетичним ризиком ожиріння. Це означає, що втручання, засноване на обмеженнях, може бути корисним для розв'язання проблеми", — сказала авторка дослідження Шахіна Бегум, аспірантка психології з Університету Ексетера у Великій Британії.

Усвідомлене (інтуїтивне) харчування — це свідоме споживання їжі. Тобто їсти без осуду, звертати увагу на те, що їси. А також усвідомлене харчування відбувається, коли людина знаходить час, щоб насолодитися кожним шматочком в моменті.

Докторка філософії, професорка профілактики та здоров’я в Інституті громадської охорони здоров’я Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона Дженніфер Сачек сказала, що уважність до того, що ми їмо, а також до того, коли їмо і чому, може допомогти підтримувати здорову вагу.

Зокрема, за її словами, варто звертати увагу на гормональні ознаки, такі як голод і відчуття ситості.

"Підрахунок калорій та інші обмежувальні дії також можуть бути корисними для деяких людей. Зокрема, розуміння калорійності продуктів може допомогти людям зрозуміти приховані калорії, які містяться в закусках", — додала Сачек.

Проте професорка наголосила, що жорсткі стратегії зазвичай не рекомендуються для довгострокової втрати ваги. Адже "завжди існує ризик захопитися деякими з цих жорстких стратегій, які можуть призвести до невпорядкованого харчування". Тому важливо не вдаватися до крайнощів.