Дослідники виявили картину Рубенса, яка вважалася зниклою протягом 300 років
Фото: Sotheby's

Науковці та експерти з команди аукціонного дому Sotheby's виявили одну з картин Пітера Пауля Рубенса, яка вважалася зниклою протягом 300 років. Про це повідомило видання Artnet News.

Йдеться про картину "Святий Себастьян, якого доглядають два ангели". Її оцінюють від 4 до 6 мільйонів фунтів стерлінгів (від 5 до 7,7 мільйона доларів).

Художник завершив роботу над картиною понад 400 років тому. На полотні зображено історію римського солдата Себастьяна, пронизаного стрілами та залишеного вмирати після того, як він навернувся у християнство, перш ніж дивовижним чином втрутилися ангели.

Фото: Sotheby's
Фото: Sotheby's

Картина, ймовірно, замовлена італійським дворянином та воєначальником Амброджо Спінолою, вважалася закінченою близько 1606-1608 років в Італії або близько 1609-1610 років в Антверпені, коли Рубенс повернувся до свого рідного міста.

Ця робота зникла із зареєстрованої історії у 1730-х роках, поки знову не з'явилася в Міссурі у 1963 році. Пізніше вона була придбана нинішнім власником на аукціоні у 2008 році, де її помилково ідентифікували як картину французького художника Лорана де ла Іра.

Для аналізу дослідники використовували рентгенівські промені, щоб зазирнути під поверхню картини, і нещодавно підтвердили, що це справді твір Рубенса. Крім того, вони виявили, що це оригінальний варіант композиції.

Аналіз також дозволив виявити зміни, які вносилися під час роботи над полотном. Так, спочатку Рубенс написав святого, зверненого обличчям в інший бік, та потім змінив положення його голови.

Фото: Sotheby's
Фото: Sotheby's

Картину виставлять на аукціон в Лондоні 5 липня.

Пітер Пауль Рубенс — фламандський живописець, один з найвизначніших представників епохи бароко. Його творчість — органічний сплав традицій брейгелівського реалізму з досягненнями венеційської школи. Він проявив себе як в історичному живописі й живописі на релігійну та міфологічну тематику, так й у жанрі портрета, пейзажу та декоративного живопису. Каталог робіт Рубенса налічує 1403 одиниці.