Липень став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень – деталі
Фото: Unsplash

Липень 2023 року став найспекотнішим місяцем за всю історію спостережень на планеті. Про це йдеться у звіті Служби Євросоюзу з питань зміни клімату програми Copernicus та Всесвітньої метеорологічної організації.

"Згідно з опублікованими даними, у липні вже був найспекотніший тритижневий період за всю історію; три найспекотніші дні в історії; і найвищі за всю історію температури океану для цієї пори року", — сказав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Метеорологи повідомили, що за перші 23 дні липня середня температура повітря становила 16,95 °C. Це значення перевищує попередній рекорд, який зафіксували в липні 2019-го, коли середня температура була 16,63 °C.

Фото: C3S/ECMWF
Фото: C3S/ECMWF

Зокрема, вчені зафіксували найспекотніший день — 6 липня, тоді середня температура повітря на поверхні досягла позначки 17,08°C. Попередній рекорд був 13 серпня 2016 року з температурою 16,80°C.

Зазначається, що кожен наступний день, починаючи з 3 липня, був спекотнішим за попередні рекорди.

Фото: C3S/ECMWF
Фото: C3S/ECMWF

Національні метеорологічні та гідрологічні служби повідомили про низку щоденних і станційних температурних рекордів. Так, 16 липня в Китаї (місто Турпан у китайській провінції Сіньцзян) встановлено новий національний температурний рекорд — 52,2°C.

Дані, використані для відстеження рекордів, сягають 1940 року. Але багато вчених, зокрема з програми Copernicus, кажуть, що ці температури майже точно є найвищими на планеті за останні 120 000 років.

За словами генерального секретаря Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Тааласа, на підвищення температури, зокрема, впливає збільшення рівня вуглекислого газу та інших антропогенних викидів в атмосферу.

"Екстремальна погода, яка вплинула на багато мільйонів людей у ​​липні, на жаль, є суворою реальністю зміни клімату та передчуттям майбутнього", — додав Таалас.

ВМО прогнозує, що існує 98% ймовірності того, що принаймні один із наступних п’яти років буде найтеплішим за всю історію спостережень, і 66% – що глобальна температура тимчасово підніметься на 1,5 градуса за Цельсієм вище від доіндустріального рівня щонайменше впродовж наступних п’яти років.

"Необхідність скоротити викиди парникових газів актуальна як ніколи. Боротьба з кліматичною кризою — це не розкіш, а нагальна потреба", —  підсумував Таалас.