Поміряйте свою талію й стегна – ці заміри скажуть більше про здоровʼя, ніж ваги
Фото: Unsplash

Нове дослідження, опубліковане в медичному журналі JAMA Network, свідчить, що співвідношення об’єму талії до стегон може бути простішим і точнішим показником стану здоровʼя ніж індекс маси тіла (ІМТ), пише Healthline.

У дослідженні вчені розглянули дані майже 400 000 осіб, щоб з’ясувати, що є точнішим провісником серйозних негативних наслідків для здоров’я, зокрема, раку, серцево-судинних захворювань, смерті —  ІМТ чи співвідношення об’єму талії до стегон (WHR).

Науковці також застосовували Менделівську рандомізацію — метод аналізу генетичної інформації, щоб визначити вроджену схильність до серцево-судинних захворювань та раку.

Результати показали, що WHR був найбільш послідовним маркером ожиріння та продемонстрував найсильніший зв’язок зі смертністю.

"Ми зацікавлені в тому, щоб зрозуміти, якими є фактори ризику серцево-метаболічних захворювань і як найкраще їх оцінити. Для цього конкретного проєкту ми мали на меті визначити, який найкращий спосіб оцінити ожиріння", — сказав доктор медичних наук Гійом Паре, професор медицини в Університеті Макмастера та провідний автор дослідження.

Співвідношення обхвату талії до обхвату стегон — це окружність талії, поділена на окружність стегон. У чоловіків це співвідношення має становити < 0,95, у жінок — < 0,80.

Якщо ці показники вищі, то вважається, що є високий ризик розвитку серцевих захворювань. Ті, у кого жир надмірно скупчується навколо живота, можуть мати більший ризик розвитку діабету 2-го типу та ішемічної хвороби серця.

Критики ІМТ як основного показника здоров’я зауважують кілька важливих моментів: ІМТ не враховує відмінності в типі статури. Якщо людина м’язиста, але важить більше, ніж слід, то вона все одно вважатиметеся з надмірною вагою або ожирінням, попри рівень фізичної підготовки.

А також індекс маси тіла не враховує розподіл жиру в тілі. Ті, у кого жир накопичується навколо живота, мають більший ризик хронічних захворювань, ніж люди, у яких жир накопичується на сідницях і стегнах.

Водночас медичний директор баріатричної служби лікарні Mercy Hospital у Балтіморі доктор Кулдіп Сінгх сказав, що WHR важливий, але ІМТ залишається більш точним і надійним вимірюванням.

"Причини, чому WHR не замінив ІМТ, дві: одна полягає в тому, що ІМТ є перевіреним і відомим параметром, навколо якого проводилися всі медичні дослідження. По-друге, ІМТ дуже легко розрахувати. Хоча співвідношення талії до стегон неважко обчислити, можуть бути розбіжності в тому, як воно вимірюється та де воно вимірюється", — додав Сінгх.

Індекс маси тіла визначається так: вагу потрібно поділити на зріст у квадраті. Якщо індекс маси тіла (ІМТ) становить 25.0 — 29,9 — то це вважається надлишковою вагою.