Ізраїлю дозволили взяти участь у "Євробаченні" попри заклики виключити його з конкурсу
Фото: Shutterstock

Ізраїль може взяти участь у цьогорічному пісенному конкурсі "Євробачення" попри заклики виключити його через війну в Газі, як вилучили Росію після вторгнення в Україну, пишуть в AFP.

Європейська спілка радіомовлення і телебачення (EBU) заявила, що провела перевірку та вирішила, що Ізраїль може взяти участь у шоу цьогоріч.

"Пісенний конкурс "Євробачення" — це неполітична музична подія та змагання між суспільними мовниками, які є членами EBU. Це не змагання між урядами", — сказав гендиректор EBU Ноель Карран.

За його словами, EBU переглянула список учасників конкурсу 2024 року і погодилися, що ізраїльський суспільний мовник KAN відповідає всім правилам конкурсу на цей рік і може брати участь, як і протягом останніх 50 років.

На початку січня понад 1400 фінських артистів приєдналися до ісландських митців, вимагаючи відсторонити Ізраїль від цьогорічного пісенного конкурсу "Євробачення" через нібито воєнні злочини в Газі.

"Це не відповідає нашим цінностям, щоб країна, яка скоює воєнні злочини та продовжує військову окупацію, одержувала публічну сцену для полірування свого іміджу в ім’я музики", — йдеться в петиції, яку підписали фінські музиканти.

Крім того, понад 1000 митців зі Швеції підписали відкритий лист, у якому закликали Європейську мовну спілку дискваліфікувати Ізраїль. Спілці закидали "подвійні стандарти, які підривають довіру до організації".

Водночас Керран сказав, що EBU не має права проводити порівняння між війнами. "У випадку з Росією самі російські мовники були відсторонені від EBU через постійні порушення зобов’язань щодо членства та цінностей громадського обслуговування", — додав він.

Ізраїль візьме участь у другому півфіналі "Євробачення" 9 травня. Країну представлятиме 20-річна Еден Голан, яка народилася в ізраїльському місті Кфар-Сава, але з пʼяти років жила в Москві. Її пісню ще не анонсували.

До Ізраїлю дівчина повернулася відразу після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У 2016 році батьки відправили 13-річну Голан виступати на дитячій "Новій хвилі" в окупованому Криму. У 2018 вона брала участь у російському шоу "Голос. Діти".  До 2022 року вона випускала пісні російською мовою.

68-й пісенний конкурс "Євробачення", участь у якому візьмуть представники 37 країн, у травні 2024 року прийматиме шведське місто Мальме. Півфінали, в одному з яких братиме участь і представник від України, відбудуться 7 та 9 травня, а фінал — 11 травня.