Мешканцям будинку на Жилянській в Києві дадуть грошову компенсацію, якщо його зноситимуть
Фото: Ксенія Семенова / Facebook

Якщо повторна експертиза визнає будинок на Жилянській, 116-А таким, що не підлягає відновленню, то у КМДА розглядатимуть заяви про компенсацію за знищене нерухоме майно. Про це розповів заступник голови КМДА В'ячеслав Непоп.

Компенсація за знищене росіянами житло може становити орієнтовно від 3 млн грн за квартиру площею 32,6 кв. м, до 8,3 млн грн за квартиру площею 103,3 кв. м.

За словами Непопа, відповідна комісія вже отримала одну заяву на компенсацію за зруйновану квартиру. Однак її розгляд призупинили, доки триває експертиза.

Він зазначає, технічне обстеження будинку, яке ініціювали мешканці, проводилося візуальним та аналітичним способами. Натомість місто вирішило провести основне обстеження конструкцій будинку із залученням фахівців організацій, які мають відповідне спеціальне обладнання.

"Коли ми отримаємо результати обстеження, то зможемо повернутися до питання компенсації. І якщо повторна експертиза визнає будинок таким, що не підлягає відновленню, ми розглядатимемо заяви про компенсацію за знищене нерухоме майно", — пояснив заступник голови КМДА.

Непоп додав, що після трагедії місто пропонувало мешканцям тимчасове житло для переселення. Утім, жоден із власників не скористався пропозицією.

У жовтні 2022 року внаслідок ракетного удару по житловому будинку XIX століття на вул. Жилянській у центрі Києва обвалилось його крило. Під завалами будинку загинули чотири людини, ще 19 вдалось врятувати.

Тоді в день обстрілу мер Києва Віталій Кличко повідомив, що будинок є аварійним і не підлягає відновленню. Дослідження, яке провело комунальне підприємство КМДА "Київекспертиза", зробили одразу, у той самий день, коли в будинок влучив ворожий БпЛА.

Згодом заступник голови КМДА Микола Поворозник, посилаючись на висновки експертизи, заявив, що будинок старий, має дерев’яні перекриття і його неможливо відбудувати.

У серпні стало відомо, що будинок на вулиці Жилянській, 116-А, можна відновити. Про це свідчить експертиза, яку провело державне підприємство "Київський промбудпроєкт" на замовлення мешканців. КМДА проведе ще одну експертизу