Повернення в офіс без стресу. Чому виникає тривога після віддаленої роботи. Як позбутися
Фото: pexels.com

Пандемія змусила більшість компаній перейти на дистанційну роботу. Поки одні відчували ізольованість та чекали на повернення в офіс, інші звикали працювати віддалено та раділи зекономленому часу на дорогу до офісу та додому.

Генеральний директор Twitter Джек Дорсі оголосив у травні 2020 року, що співробітники, фізична присутність яких не обов'язкова, можуть обрати, де їм краще працювати вдома чи в офісі.

Адже коли працівники почали насолоджуватися привілеями відсутності поїздок на роботу та більшою гнучкістю, продуктивність також зросла.

Дослідження Стенфордського університету, у якому взяли участь 16 000 працівників протягом дев’яти місяців, показало, що робота вдома збільшила продуктивність праці на 13 %.

Проте у 2021 році світ поступово відкриває свої кордони, а деякі компанії повертаються до звичного робочого режиму. 

Це може викликати відчуття тривоги у працівників, які звикли працювати віддалено. Так нещодавнє дослідження за участі 4553 працівників показало, що 100% опитаних стурбовані перспективою повернення до офісів.

Психотерапевтка Джойс Мартер у своїй статті для Psychology Today визначила основні причини виникнення тривоги через повернення в офіс:

  • Зміни та невизначеність викликають стрес та тривогу.

Будь-які життєві зміни викликають стрес. Повернення в офіс може призвести до зміни графіку, наприклад, необхідно прокидатися раніше, витрачати час на дорогу та змінювати баланс між роботою та особистим життям.

Це також ускладнить догляд за дитиною, літніми людьми чи домашніми улюбленцями. 

  • Фінансове питання

Збільшення витрат на дорогу, харчування впродовж робочого дня та одяг може викликати фінансовий стрес і паніку.

  • Занепокоєння щодо здоров'я

Деякі люди відмовляються від вакцинації через свої переконання або проблеми зі здоров'ям. Тому повертаючись до роботи в офіс ризик перехворіти на COVID-19 значно збільшується, адже контакту з іншими людьми складно оминути. 

Окрім цього, за словами експертки, деякі люди після пандемії можуть відчути соціальну тривогу. Це нормальна реакція після ізоляції та спілкування з обмеженим колом людей. Для таких працівників ідея повернутися в офіс може бути особливо виснажливою.

Як боротися зі стресом

Однак, існують методи боротьби з тривогою через вихід на роботу в офіс. Мартер радить:

  • Практикуйте співчуття до себе та інших. Визнайте, що кожна людина по-різному реагує на зміни та стрес, а також має різні рівні комфорту. Практикуйте співчуття та емпатію, а не критикуйте. Будьте ніжними до себе та інших.
  • Знайдіть час для планування. Подумайте, як повернення на роботу вплине на ваш графік. Сплануйте тиждень так, щоб був час на особистий добробут: сон, правильне харчування, фізичну активність та дозвілля. Також подумайте про інструменти чи допомогу, яка вам знадобиться в цей час. Наприклад, подбайте про няню чи дитячий садок для дитини.
  • Відстоюйте свої особисті межі. Шануйте свої почуття та формуйте обмеження щодо часу, простору, фінансів та навантаження як в професійному, так і особистому житті. Уникайте образ і вигорання. Захищайте себе та свої межі. За потреби навчіться говорити "ні".
  • Попросіть про допомогу. Якщо у вас виникають складнощі в роботі, зверніться за допомогою до своїх колег та керівництва. Проте якщо відчуття тривоги вас не залишає подумайте про сеанс з психотерапевтом.

Ви налаштуєте себе на успішне повернення до офісу, якщо будете співчутливим, вдало сплануєте свій графік та налаштуєте комунікацію з колегами.

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин