Як безоплатно перевірити здоров’я грудей – пояснюють у МОЗ
Фото: Unsplash

Мамографія входить до пріоритетних медичних послуг у Програмі медичних гарантій та є повністю безоплатною для пацієнтів, повідомляють в Міністерстві охорони здоров'я.

Щоб скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного лікаря. У разі виявлення показів лікар скерує пацієнта на таке обстеження та дасть відповідне направлення.

Зазначається, що в Програмі медгарантій передбачено окремий пакет "Мамографія". Наразі договір на нього мають 245 закладів, в яких послугу можна отримати безоплатно, і 22 із них — приватні. Повний перелік доступний за посиланням.

До безоплатної послуги входить консультація лікаря, проведення дослідження, аналіз і опис результатів.

Відповідне обстеження показане для пацієнток з так званої групи ризику:

  • жінки після 45 років;
  • жінки будь-якого віку, у яких є підозра на пухлинні новоутворення, виявлені під час мануального огляду чи УЗД-дослідження;
  • жінки будь-якого віку, у яких найближчі прямі родички мали/мають рак молочної залози.

"Вимагання плати за проведення мамографії є порушенням прав пацієнта. У такому випадку потрібно подати скаргу до керівника медзакладу, департаменту охорони здоров’я у вашому місті чи регіоні", — наголошують в МОЗ.

Мамографія — це поширений, точний і найбільш ефективний спосіб обстеження здоров’я грудей сьогодні. Такий метод обстеження є найбільш безпечним, адже має низьку дозу опромінення. Наприклад, саме мамографія дозволяє побачити аномальний розвиток тканини за два роки до того, як лікар зможе виявити такі зміни пальпацією (руками).

З початку року 224 495 пацієнток безоплатно пройшли діагностику за методом мамографії за Програмою медичних гарантій. Водночас  у 3490 випадках було вперше встановлено основний діагноз "злоякісні новоутворення молочної залози" після мамографії.