Каннський кінофестиваль завершено – хто отримав нагороди
Жустін Тріє (Фото: EPA)

У Каннах завершився 76-й кінофестиваль, що проходив з 16 до 27 травня. Вперше його президентом стала жінка – ексгендиректорка Warner Bros. Айріс Кноблох.

Хто отримав нагороди

Золота пальмова гілка

"Анатомія падіння" Жустін Тріє. У фільмі йдеться про суд над жінкою, чоловік якої таємниче загинув на скелі. Їхній незрячий син підозрює матір у вбивстві та надає суду докази.

Гран-прі

"Зона інтересів" Джонатана Глейзера. Фільм за однойменним романом Мартіна Еміса, у якому показують ідеальне життя родини командира Аушвіцу у часи війни. Подружжя із дітьми живе біля концтабору, не помічаючи страждань ув’язнених.

Кадр з фільму ''Зона інтересів''
Кадр з фільму ''Зона інтересів''

Найкращий режисер

"Горщик з вогнем" Чан Ань Хунгу. Дія фільму розгортається у Франції ХІХ століття. Картина фокусується на майже 20-річній пристрасті між знаменитим гурманом та його кухаркою, і всі ці почуття простягаються від кухні до їхнього особистого життя.

Приз жюрі

"Опале листя" Акі Каурісмякі. Стрічка показує знайомство продавчині супермаркету та будівельника у Гельсінкі, які шукають вихід із самотності. У фільмі Каурісмякі використав фрагменти радіопередач про війну в Україні та пояснив такий вибір на пресконференції: "Не згадати це було неможливо. Я не міг зняти цей фільм, не прокоментувавши довбану війну, тому я зробив це через радіо. Нам потрібні історії про любов, але неважливо, що ми робимо зараз  це у Фінляндії".

Кращий сценарій

"Монстр" Юдзі Сакамото. Фільм розповідає історію матері, що конфліктує з учителем після появи тривожних змін в поведінці свого сина. З'ясувавши, що до цього причетний вчитель, вона вривається до школи з вимогою пояснити, що відбувається. Історія поступово розгортається очима матері, вчителя та дитини, і лише тоді правда поступово випливає назовні.

Краща акторка

"Про суху траву", Мерве Діздар. Вона отримала нагороду за роль вчительки сільської школи, яка кидає виклик егоцентричному головному герою-чоловіку в довгому та філософському творі Нурі Більге Джейлана.

Кращий актор

"Ідеальні дні", Кодзі Якусі. Він отримав нагороду за роль людини, що вранці чистить громадські туалети по всьому місту, залишаючи собі вільний час для читання книг, вирощування дерев та спостереження за людьми, які його оточують.

Інші нагороди

  • Золота камера: "Всередині жовтого кокона", Тьєн Ан Фам.
  • Золота пальмова гілка серед короткометражних фільмів: "27", Флора Анна Буда.
  • Спеціальна згадка про короткометражні фільми: "Далеко", Гуннур Мартінсдоттір Шлютер.
  • Приз за документальний фільм: "Золоте око".
  • Премія "Особливий погляд": "Як займатися сексом", Моллі Меннінг Вокер.
  • Приз журі: Асмае Ель Мудір, "Гончі".
  • Приз за найкращу режисуру: "Матір всієї брехні", Асмае Ель Мудір.
  • Премія свободи: "Прощавай, Джуліє", Мохамед Кордофані.
  • Приз за ансамбль: "Квітка Буріті", Жуан  Салавіза, Рене Надер Мессора, актори та знімальна група.
  • Приз "Новий голос": "Omen", Баложі.
  • Лейбл Europa Cinemas: "Креатура", Олена Мартін.
  • Премія Товариства драматичних письменників та композиторів: "Принц", П'єр Кретон.

Цього року Україну представляло два фільми у копродукції з Польщею. У конкурсі короткометражних фільмів показали "Як це було" Анастасії Солоневич та Даміана Коцюра, що розповідає про повернення дівчини Лєри з Берліна до Києва. Не заставши маму вдома, вона пізнає столицю у рутині війни. 

Документальну стрічку спільного виробництва Польщі, Франції та України "Звідки куди" презентували у програмі Cannes Acid. Протягом фільму режисер Мачек Хамела евакуює людей зі сходу після повномасштабного вторгнення Росії та дає їм можливість розповісти свої історії із заднього сидіння автомобіля.