Кельнський собор закрили для туристів через загрозу терористичного нападу
Фото: EPA

Туристам заборонили відвідувати храм у німецькому місті Кельн на невизначений термін через терористичну загрозу, повідомили на сайті Кельнського собору.

Органи безпеки Німеччини отримали інформацію про те, що ісламістське угруповання планує атаку на собор у переддень Нового року.

У храмі відбуватимуться тільки богослужіння та сповіді. Водночас посилять безпекові заходи: відвідувачів попросили "бути готовими до перевірки документів", а також "утриматися від носіння сумок". Однак у неробочий час будівля буде закрита.

Вірянам також заборонили підходити до престолу та ставити свічку з молитовним проханням усередині собору, а також підійматися на вежу храму.

"Просимо з розумінням поставитися до цих обмежень, які узгоджені з усіма рекомендаціями поліції. Від щирого серця дякуємо вам за терпіння, спокій та підтримку. Ми впораємося з цією тимчасовою винятковою ситуацією так само добре, як і в останні кілька днів. Безпека — понад усе. Для нас важливий ваш добробут", — зазначили представники храму у зверненні.

Готичний собор у Кельні, що досягає 157 метрів заввишки, зазвичай відвідують понад 100 000 відвідувачів між Різдвом і Новим роком.

Напередодні Різдва поліція обшукала собор із собаками-шукачами, а також перевіряла відвідувачів, які хотіли потрапити на вечірню літургію на Святвечір. Різдвяні богослужіння у храмі відбулися без інцидентів

Зокрема, 26 грудня поліція повідомила, що затримала 30-річного чоловіка у зв’язку з повідомленнями про загрозу Кельнському собору під час свят. Його утримуватимуть під вартою до 7 січня.